Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag.
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag. - Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

"Bisarrast hittills är sten-sax-påse-tävlingen i TV4"

ALMEDALSVECKAN. Nu har årets största politiska händelse dragit igång på allvar. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag. Häng med!


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

I kväll smäller det. Onsdagen under Almedalsveckan bjuder på mest i form av mingelkavalkad och brakfester. Största ruinfesten arrangeras i S:t Karins ruin av makthavare.se. Hela 1400 personer har tackat ja. Ungefär samtidigt bjuder CNN och magasinet Fokus in till en annan ruinfest, i kyrkoruinen S:t Nicolai. Veckans röjigaste tillställning som Aftonbladet arrangerar i samarbete med Dagens Media är också i kväll. Oklart hur man på bästa sätt klonar sig för att kunna besöka alla aftonens tillställningar. Räddningen är platta skor för att kunna promenera så fort som möjligt över kullerstenarna mellan tillställningarna. Under makthavarfesten i kväll kommer en stor Twitter-studie att presenteras av Hampus Brynolf som tidigare genomfört Twitter-census - en undersökning av svenska Twitter.

Att Sverige har begärt ut användarinformation från Twitter uppdagades i går och det vore intressant att ta reda på mer om hur övervakningssamhället hittar nya vägar till informationen om allas våra digitala fotavtryck.

Gårdagens moderatdag bjöd inte på några överraskningar. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) såg trött och oengagerad ut under presskonferensen på dagen. Under kvällens tal var han lite mer sprudlande, men det var inget inspirerande tal han höll. Besvikna moderater lämnade talet med slokande huvuden. Det kanske mest uppseendeväckande var att Reinfeldt gav Björklund (FP) ett rejält tjuvnyp i frågan om språktest. FP har länge krävt att invandrare ska språktestas, men under gårdagens tal hänvisade Reinfeldt till att det går mycket bra att börja jobba även innan man har lärt sig hyfsad svenska.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vägrade ta emot sin iPad personligen och skickade istället en person ur sin stab. Att en utbildningsminister är så teknikfientlig är direkt stötande. Idén om att ge Björklund en iPad kläcktes redan i februari då Björklund uttalade sig negativt om digitala hjälpmedel i undervisning. Om Björklund vill vara ett barn av sin tid så måste han vakna upp ur bokdammet. Jag hoppas att någon snärtig journalist plockar upp det i tid till Folkpartiets dag imorgon torsdag.

Jungfrutalar gör idag vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. En annan rookie, Annie Lööf (C), förbereder också sitt första almedalstal som partiledare. Att förväntningarna är högt ställda vet Lööf som gick hem i skaplig tid från Företagarnas mingel igår för att börja ladda.

Artisten Timbuktu uppträdde i går på det kristna segelfartyget Elida som ligger förtöjt i Visby hamn. Måste säga att det kändes mycket förbryllande att sitta i lugn och ro på en annan båt i hamnen och plötsligt se och höra Timbuktu dra igång en intim och avskalad konsert till gitarr på den där jesusbåten. Timbuktu svarade senare via Twitter att konserten var ett led i hans stöd för Kongo och om det innebär att uppträda på en jesusbåt så gör man det.

Bisarrast hittills i dag är tävlingen i leken sten-sax-påse som pågick under TV4:s morgonsändning när jag gick förbi i morse. Då var det intressantare med vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i P1, strax intill. Sjöstedt ger ett sympatiskt intryck, men i ljuset av alla balunser i afton är det ingen avancerad gissning att vänsterpartisterna kommer konkurreras ut av alla kvällens mingel och fester. Nu är alla på plats i Visby.

/
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

1 timme sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

1 timme sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

2 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

2 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

2 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.