En nazistisk mördare på plats i Almedalen
NMR mördare i Almedalen - Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Nazistisk mördare från NMR är i Almedalen

NMR-aktivisten Rami Joukanen, som varit på plats i Almedalen, är sedan tidigare dömd för att ha torterat och misshandlat en handikappad man till döds – och filmat hela händelsen.


Det finns flera våldsbrottsdömda kandidater som ställer upp i riksdagsvalet för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Exempelvis Simon Lindberg som 2006 dömdes för att ha attackerat en schlagerfest hos RFSL i Kristianstad, sedan är även flera ur NMR dömda för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013.

Och bland alla nazister i Almedalen finns det även den morddömde Rami Joukanen, skriver Expressen. 

Dödsmisshandeln

2007 var Joukanen en del av den grupp på tre personer som torterade och misshandlade en handikappad 55-årig man, som till slut ledde till mannens död. 

Mannen hade efter en stroke blivit handikappad. Han upplevde ofta yrsel, hade svårt att gå och lämnade aldrig sin lägenhet, berättade en kvinnlig anhörig till offret i tingsrätten.

Knogjärnet som användes under misshandeln. Bildkälla: Polisen

Det var i mannens lägenhet i Upplands Väsby norr om Stockholm som misshandeln ägde rum. Med kängsparkar, slag med basebollträ och knogjärn och knivstick gick Joukanen och de andra till angrepp på den handikappade mannen. En av männen kastade även en mikrovågsugn på den handikappade mannen, skriver Expressen.

Efter misshandeln lämnade nazisterna den misshandlade mannen kvar i lägenheten, men kom tillbaka senare på natten. 

Basebollslagträet som användes under misshandeln. Bildkälla: Polisen

Filmade och fotograferade misshandeln

De filmade och fotograferade delar av dödsmisshandeln. På bilden Joukanen tog på mordoffret skrev han "NS kickers", varpå NS står för nationalsocialism.

I filmen syns det hur mannen blir slagen gång på gång med basebollslagträet, samtidigt som man hör Joukanen säga "hell seger". 

"Hell seger" är en nazistisk hälsning som går att jämföras med "sieg heil". 

Åklagaren trodde att filmen på dödsmisshandeln av den handikappade mannen var tänkt att spridas då nazisterna maskerat sig samt placerat propaganda. Men några timmar efter att de lämnat den handikappade mannens lägenhet verkade de ha ändrat sig. De chattade på MSN och vad de skulle göra med filmen.

– Ska vi vara hemliga med bilden å filmerna också?

– Vad tycker du? Du bestämmer. Vi kan åka dit rejält.

– Vi visar bara det för dom som vi litar på, men skickar ingenting.

Dömdes för mordet

Rami Joukanen och en jämnårig man dömdes för mordet. På grund av sin låga ålder fick Joukanen sluten ungdomsvård i tre år. 

Joukanen som är finsk medborgare har efter mordet fortsatt synas i nazistiska sammanhang. Han har varit aktiv i Nationalsocialistisk front, och har sedan anslutit sig till den finska grenen av NMR. I juni i år utsågs han till "årets aktivist" under NMR i Finlands så kallade framtidsdagar.

NMR i Almedalen

Joukanen har synts under Almedalsveckan iklädd NMR-kläder, skriver Expressen. Både på Södertorg, där NMR har polistillstånd för att hålla allmän sammankomst, och även vid Hamnplan där nazisterna hållit torgmöte i veckan.

Under veckan är det inte många som missat NMR:s framfart i Almedalen. De har bland annat skapat bråk i centrala Visby, hållit antisemitiska tal och förstört Expressens valscen. 

I onsdags störde de Annie Lööfs tal och skrek "landsförrädare". Senare under dagen greps en person som senare anhölls för misshandel med hatbrottsmotiv, där en kvinna blev nertacklad. 

Under torsdagen uppstod tumult utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält när NMR skulle veckla upp en banderoll, och i samband med detta drogs en kvinna ner på marken. 

– Jag hamnar på marken och de släpar mig och river i mina händer, berättade Christina Toledano Åsbrink till Expressen.

Natten till lördag anhölls fem medlemmar ur NMR för att ha skrikit "heil hitler" i centrala Visby samt för vandalism.

De fem nazisterna är anhållna och misstänkta för hets mot folkgrupp.

TV: Bara hälften av SD-väljarna ser nazismen som ett hot

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på Almedalsveckan?
Tack för din röst!