Stockholm

Stulna premiumbilar hittade och beslagtagna - används som betalning för knark

Gränspolisen på uppdrag i Värtahamnen i Stockholm.
Gränspolisen på uppdrag i Värtahamnen i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

I höst har gränspolisen i Stockholm arbetat med en stöldvåg av premiumbilar, främst i de norra delarna av området. Hittills har 19 sådana bilar hittats och beslagtagits – och rättsprocesser pågår mot misstänkta.


Läs mer

Nio bilar stoppades av svensk polis när de skulle lastas om i Las Palmas för vidare färd i container mot Västafrika. Andra bilar har påträffats i containrar i Sverige men även på andra platser i Stockholmsområdet, skriver polisen på sin sajt.

"Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder", säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk.

Fyra män åtalas för grovt häleri

En rättegång pågår nu där fyra män åtalats för grovt häleri och i förra veckan häktades ytterligare två personer, även de för grovt häleri avseende samma typ av bilar.

"Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver", säger Daniel Almskog enligt polisens sajt.

Gränspolisen i regionen arbetar med andra länder i Europa som drabbats av samma problem. Även Europol och Interpol bidrar med kompetens inom området.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.