Att separera innebär oftast en stor ekonomisk smäll. Många kvinnor upplever att de inte har råd att skilja sig. Arkivbild.
Att separera innebär oftast en stor ekonomisk smäll. Många kvinnor upplever att de inte har råd att skilja sig. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

För dyrt att skiljas – "låser in människor"

Allt fler svenskar, framför allt kvinnor, tvingas av ekonomiska skäl att stanna kvar i sina relationer. Flera undersökningar vittnar om att många inte har råd att bryta sig loss. Vi ser överlag att ekonomiskt tuffa tider låser in människor, säger psykogen Siri Helle.


Under 2023 har rapporterna duggat tätt om svårigheterna för framför allt kvinnor att bryta upp. Närmare tre av fem kvinnor är osäkra på om de kan leva ett gott liv om de separerar, lika många skulle inte ha råd med nuvarande bostad vid en skilsmässa och i landets 25 största kommuner skulle varken medianinkomstmannen eller -kvinnan med två barn ha råd att köpa en trea.

— Om man inte ens har råd att lämna en relation, antingen för att den är destruktiv eller för att man längtar ut, så lever vi inte ett fritt liv, säger Camilla Wagner på Fredrika Bremer-förbundet, som jobbar med jämställdhetsfrågor.

SBAB ser ingen ljusning i sikte den närmaste tiden på bostadsfronten.

— Det kan sannolikt påverka att människor väljer att stanna kvar i sina förhållanden, just för att det är svårt att få ihop det ekonomiskt. Det är så klart väldigt olyckligt, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

Hon tipsar om att se till att göra en bodelning, och att tänka på att dit man flyttar inte behöver vara permanent.

— I stället för att köpa något som du sen kanske ångrar så är det kanske bra att landa lite i den nya familjesituationen innan man köper något, men det beror så klart mycket på förutsättningarna.

Bara ett liv

En färsk undersökning från Fredrika Bremer-förbundet visar att många också får det tufft vid en separation. Sex av tio ensamstående kvinnor har behövt använda sparpengar för att klara löpande kostnader det senaste halvåret.

— Det faktum att man inte kommer att ha råd gör att man kanske inte lämnar en relation, säger Camilla Wagner.

Vad händer då om vi stannar ofrivilligt i en relation? I ett bra förhållande mår man bättre, lever längre och tar hand om sig själv bättre.

— I destruktiva förhållanden, när det finns mycket gräl och konflikter och man vantrivs, får man hälsoproblem. När man är med människor där man inte är trygg eller förstådd så spänner vi oss, får högt blodtryck. Det kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt, säger Siri Helle, psykolog och författare.

Hon tycker att den som går i separationstankar men oroas över ekonomin bör fråga sig om det kanske kan fungera som separerad, även om man tvingas vända på slantarna.

— Man har bara ett liv, och då vill man gärna göra det bästa av det, och relationen är ofta en stor del av ens vardag, säger hon.

En dålig relation påminns man om hela tiden, medan man ofta vänjer sig vid levnadsstandarden, påpekar hon.

— Men sen är det klart att står det en så dyrt att man inte kommer att ha råd att gå till tandläkaren, då kanske det inte är värt det, säger hon.

Svalt intresse

Ett tips är att ta kontakt med kommunen, som kan erbjuda hjälp med både ekonomisk rådgivning och parterapi. Väljer man att stanna är tipset att göra det bästa av situationen, umgås med vänner, lägga tid på sina intressen.

— Att tanka kraft på andra håll än sin relation, säger hon.

Camilla Wagner tycker att det politiska intresset för frågan är ljummet. Fredrika Bremer-förbundet vill att barn- och bostadsbidrag räknas upp årligen för att inte urholkas, att det blir laglig rätt till heltid och vill se ett skattesystem som utjämnar inkomstskillnader mellan könen.

— Kvinnors ekonomiska oro generellt är enormt hög. Den oron skulle jag ta på väldigt stort allvar. Det kan ju knappast vara ett bra betyg för politiker när halva befolkningen är orolig.

TT
/
/
/
/