Vice riksbankschef Per Jansson.
Vice riksbankschef Per Jansson. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksbankstopp: Inflationen kan bli för låg

Det ser inte ut att behövas fler höjningar av styrräntan för att få bukt på inflationen, enligt vice riksbankschefen Per Jansson. Tvärtom varnar han nu för att inflationen kan bli för låg igen, om Riksbanken stramar åt för hårt.


— Det är tydligt åt vilket håll det går och det talar inte för att vi ska höja räntan eller höja räntebanan, säger han till journalister efter ett tal på ett seminarium arrangerat av Swedbank.

— Det är en inflation som faller med ganska stor kraft. Det är tydligt i siffrorna. Vi ligger fortfarande över målet, men fortsätter den här utvecklingen måste man också ta i beaktande att inflationen kan bli för låg, tillägger han.

"Beredd att ompröva"

Jansson säger sig vara helt öppen för att revidera räntebanan redan i nästa räntebesked den 1 februari, även om det formellt inte ska presenteras någon ny räntebana då:

— Verkar inte räntebanan längre vara det som är lämpligt är jag den förste som är beredd att ompröva den.

Per Jansson beskriver en rad tecken på vikande inflation redan i oktober som en vändpunkt och att bilden sedan dess har stärkts av att inflationen är på väg ned på bred front.

Inför räntebeskedet kommer färska inflationssiffror för december på måndag nästa vecka, som Jansson beskriver som viktiga för att bekräfta trenden.

Inför de nya inflationssiffrorna spås inflationen enligt Riksbankens favoritmått, KPIF, att uppgå till 2,2 procent. Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent och med KPIF-inflationen i november på 3,6 procent.

För lite drygt ett år sedan var KPIF-inflationen, där effekterna av boräntehöjningar inte räknas med, som mest på över 10 procent.

I den räntebana som Riksbanken lade fram i november i fjol – som redan verkar vara satt ur spel – finns en viss sannolikhet för ytterligare en räntehöjning i början av 2024 och att räntan sedan ligger kvar kring 4 procent en bra bit in i 2025.

"Det är väldigt välkommet"

Men i prissättningen på räntemarknaden och bland ekonomer spekuleras det just nu i att det kan bli 5–6 räntesänkningar av Riksbanken redan i år, ner till 2,50 eller 2,75 procent i styrränta.

Jansson vill inte spekulera i rimligheten i dessa prognoser.

— Det är väldigt välkommet att det ser bättre ut nu när det gäller inflationsutvecklingen. Det tycker jag är det centrala och det viktiga, säger han.

Han varnar samtidigt för att det kan komma nya bakslag. Han oroas bland annat för att det geopolitiska läget i Mellanöstern kan förvärras och skapa nya kostnadschocker i svensk ekonomi.

TT