Ska räddningstjänsten få behålla sina långa arbetspass? Arkivbild.
Ska räddningstjänsten få behålla sina långa arbetspass? Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Storbråk om brandmäns dygnsvila: "Frustrerad"

SKR bryter mot de nya reglerna om dygnsvila, anser Kommunal. Vi tecknade ett avtal med SKR och de frångår det, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård till TT.


Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas.

Anställda i yrken med jourtider har protesterat mot reglerna. De vill kunna arbeta under långa arbetspass för att få mer sammanhängande ledig tid.

SKR har tillsammans med den kommunala arbetsgivarorganisationen Sobona och sex fackförbund förhandlat fram en undantagsmodell för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet – som räddningstjänst och ambulans. I den kan man ansöka om dispens från reglerna om elva timmars dygnsvila.

Det handlar om de omtvistade reglerna om arbetstider och dygnsvila för bland annat räddningstjänstpersonal. Malin Ragnegård berättar att SKR och Kommunal kom överens om ett avtal som skulle mildra effekterna av de nya EU-reglerna om dygnsvila, men att det på senare tid blivit klart att parterna trots detta inte gör samma tolkning.

Enligt henne innebär SKR:s tolkning att räddningstjänstpersonal aldrig kan arbeta dygnspass, trots att de kan få vila på jobbet. Helt orimligt, enligt henne, för det kommer att göra det svårt att upprätthålla räddningstjänsten i kommunerna. Kommunal vill att exempelvis räddningstjänsten ska få jobba sina dygnspass, eftersom de får möjlighet att vila sig och återhämta sig under arbetstiden. Annars finns risk att personalen flyr.

Frångår avtalet

Men nu uppfattar hon alltså att SKR inte tolkar reglerna så.

— De frångår avtalet. De överimplementerar regler. Det gör mig frustrerad och arg.

Hon berättar att Kommunal fått veta att SKR hållit en webbsändning till förtroendevalda under onsdagen där SKR:s tolkning av avtalet presenterats.

— Det blir extremt svårt enligt SKR att jobba dygnspass. De talar om omställning, att alla ska ställa om. Men våra medlemmar ska inte behöva ställa om. Våra medlemmar, och organisationerna de verkar i, vet bäst vad som fungerar, säger hon.

Vill skjuta upp reglerna

Det nya avtalet är tänkt att börja gälla den 1 februari. Men det går inte nu när parterna är så oense, enligt Ragnegård.

— Vi vill att detta skjuts fram tills vi har en bättre lösning på plats.

TT har sökt SKR som svarar per mejl att "det krävs en dispens för att förlägga så kallade dygnspass efter den 1 februari".

TT