Liksom många ledande börsindex runt om i världen närmar sig kryptovalutan bitcoin historiska rekordnivåer. Arkivbild
Liksom många ledande börsindex runt om i världen närmar sig kryptovalutan bitcoin historiska rekordnivåer. Arkivbild - Foto: Kin Cheung AP/TT

Bitcoin nära historiskt rekord – i dollar

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och noterades under förmiddagen på nästan 65 500 dollar per bitcoin, den högsta bitcoinkursen sedan november 2021.


Bitcoins värde har därmed ökat med över 50 procent sedan årsskiftet och kursnivån kan jämföras med det rådande historiska bitcoinrekordet på 67 734 dollar den 9 november 2021.

MISSA INTE: Svag svensk krona bakom rekord i bitcoin

Även andra kryptovalutor:

Även andra kryptovalutor stiger i kölvattnet på bitcoins lyft, som bland annat förklaras av ökad efterfrågan på kryptovalutor till följd av nya börsnoterade fonder i USA som sedan januari i år är aktiva på kryptomarknaden.

Strateger på storbanken JP Morgan Chase & Co varnar för att bitcoinkursen står inför en korrektion nedåt till drygt 40 000 dollar per bitcoin i vår när drivkrafterna bakom kurslyftet hittills i år – som det minskade utbudet av kryptovalutan – har ebbat ut.

Många banker har spått att kryptovalutan ska rasa tidigare, men når nu alltså rekordnivåer. Hur länge bitcoinvärdet kan stiga samt om och när det vänder nedåt igen återstår att se.

Läs mer om bitcoin och ekonomi:

Ekonomisk jordbävning när fastighetsjätten begärs i konkurs

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

Svag svensk krona bakom rekord i bitcoin

Bitcoin rusar – nu över 60 000 dollar

TT
/
USA
/
/