Riksbankschefen Erik Thedèen intervjuas efter att ha frågats ut i ett öppet sammanträde i Finansutskottet.
Riksbankschefen Erik Thedèen intervjuas efter att ha frågats ut i ett öppet sammanträde i Finansutskottet. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

Thedéen om bitcoin-rekord: "Ren spekulation"

Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.


I början av veckan satte bitcoin återigen nytt kursrekord med ett kliv över 72 000-dollarstrecket för första gången. Det innebär att kursen har stigit med över 50 procent bara sedan årsskiftet. Sveriges riksbankschef vill inte spekulera i förklaringar till uppgången men ställer sig mycket tveksam till företeelsen:

— Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, säger Erik Thedéen i samband med tisdagens utfrågning i finansutskottet.

Thedéen poängterar att han är skeptisk till kryptovalutor, men i såväl USA som Storbritannien har man gett grönt ljus för bitcoinfonder (ETF-fonder).

Är det något du skulle vilja avråda från?

— Jag vill ha så lite som möjligt av bitcoin i svenskt finanssystem, sedan finns det även i Sverige certifikat som har bitcoin som värdereglerare. Vi är inte fria från det i Sverige, men det har ganska litet genomslag. Det är en avvägning och har man ingenting så kanske det hamnar mer i kriminella händer, säger han om alternativen.

TT
/
/
/
USA
/
/