Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intern kritik mot fildelarjakten

Nyheter | 11/10/2008 19:35

Karl Sigfrid opponerar sig mot lagförslaget om fildelning.

Nu kommer hård kritik från de egna leden inom moderaterna mot lagförslaget, som ska göra det möjligt för film- och skivjättar att agera polis. Moderaternas riksdagsledamot Karl Sigfrid, som tidigare lynchades av sin riksdagsgrupp inför FRA-omröstningen i juni, tycker att förslaget går för långt. Hur moderaterna ska lyckas med att samtidigt inte "jaga en hel ungdomsgeneration" och "värna upphovsrätten" bedöms vara den svåra balansgången.

Förslaget är just nu ute på remiss hos lagrådet.

– Det är inte proportionerligt och måste omarbetas. Den som lyssnat på en enda mp3-låt kan få sin identitet utlämnad och dras in i en civilrättslig process, säger Sigfrid.

Antipiratlobbyn har redan spekulerat i att det kommer att startas betydligt fler skadeståndsprocesser mot enskilda som har laddat ner upphovsrättsskyddat material, då det blir möjligt för intressenter att avslöja vem som döljer sig bakom en viss IP-adress.

– Om de kan visa upp tonåringar som laddat ned enstaka låtar och få mediauppmärksamhet för det, så är de tacksamma, säger Sigfrid till TT.

Skrivet av: