Peter Lindvall, regiondirektör på Gotland.
Peter Lindvall, regiondirektör på Gotland. - Foto: TT

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"

Region Gotlands chef Peter Lindvall vill att samtalen i Almedalen fortsätter efter dådet mitt i Visby. Samtidigt kan demokrativeckan komma att förändras.Jag utesluter inte det, säger han.


Den avlidna kvinnan attackerades mitt i folkvimlet i Visby bland seminarier och olika presentationer från politiska partier.

Almedalsveckan kallas av regiondirektör Peter Lindvall för världens största demokrativecka med nu mer än 50 år på nacken.

— Jag befann mig på ett seminarium och hörde först sirenerna och sedan fick jag ett sms om att vi var tvungna att samlas. Det var strax efter att dådet hade inträffat, säger han på en pressträff tillsammans med polisen på onsdagskvällen.

— Jag sprang genom Visbys gränder, min första tanke var, det är inte sant. Det får inte ske.

Går igenom

Hans tankar går i första hand till kvinnan och hennes anhöriga.

— Sedan tänker man lite större och tänker kan det här vara någonting annat än ett enskilt illdåd.

Nu måste han som regionens högste tjänsteman gå igenom vilka säkerhetsarrangemang som fanns under dådet och vad som krävs framöver.

Polisen bedömer att veckan kan fortgå med hänvisning till att hotbilden inte har ändrats.

— Det är klart att vi som arrangör, tillsammans med polisen, måste fundera på vad vi kan göra annorlunda framåt, vad kan vi lära oss av det här. Det ett brott mot vårt samhälle i första hand, och där är Almedalsveckan en jätteviktig del, säger Peter Lindvall.

— Vi har tillsammans med polisen, Säpo och andra viktiga aktörer haft en god planering inför det här.

Ett tal kvar

Nu har veckan ett tal kvar som ska hållas av Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Partiet har meddelat att talet kommer att hållas enligt plan. De båda språkrören, Bolund och Märta Stenevi, kommer att inleda med en tyst minut tillsammans på scen.

Lindvall säger att Almedalsveckan kan komma att ändras framöver med anledning av det misstänkta mordet.

— Jag utesluter inte det. Vi måste se om vi kunde gjort något annorlunda, om det är någon bedömning som vi tillsammans med polisen kunde gjort på ett annat sätt. Det är ett av våra viktigaste ansvar just nu, att dra lärdom och dra slutsatser.

Samtidigt är han fast besluten om att seminarier, samtal och möten måste fortsätta i Visby.

— Alla sådana här allvarliga händelser på öppen gata är ett direkt slag mot vårt öppna samhälle och vi får inte heller backa bort ifrån det, utan snarare ta ett steg framåt och säga att det här inte är okej. Och vara duktiga på att fortsätta driva de demokratiska samtalen. Det är det viktigaste.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)