Har svininfluensan nått Sverige?

En person riskerar att bära på svininfluensan.


85 negativa provsvar och en person som riskerar att bära på svininfluensan och därför vidareutreds.

Så såg läget ut på lördagen, då Sverige ännu inte nåtts av den nya influensan H1N1.

Den person som testats positivt för något slags influensa utreddes vidare under helgen. Sent på lördagseftermiddagen var det ännu oklart när det slutgiltiga provsvaret skulle vara klart.

–Vi jobbar vidare med det provet eftersom det krävs uppodling för att vi ska kunna säga vad det är, säger chefsmikrobiolog Mia Brytting, som arbetar vid Smittskyddsinstitutets laboratorium, till TT.

Dansk trio söks

Det står sedan tidigare klart att svininfluensan fortsatt att breda ut sig och närmat sig Sverige.

Den danska myndigheten Sundhetsstyrelsen sökte efter tre personer som befann sig ombord på ett flygplan från New York där en smittad danska fanns med.

Trion riskerar att ha smittats med svininfluensa, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

Två passagerare var enligt Sundhedsstyrelsen svenskar. De uppgavs inte vara i riskzonen för att ha smittats.

–Vi har kontaktat svenska myndigheter och upplyst dem om namnen så att svenskarna kan få förebyggande behandling, säger Susse Holst vid Sundhedsstyrelsen till Ritzau.

–En av dessa kontaktade svenska Smittskyddsinstitutet, uppger Antonio Barragan, överläkare vid institutet.

Han informerade kvinnan om riskerna, gav henne hygienråd och förmedlade kontakt med smittskyddsenheten i hennes hemlän.

Ingen stor oro

Om det finns fler svenskar som vet med sig att de suttit på flygplan med svininfluensasjuka uppmanar Barragan dem att höra av sig till smittskyddsenheten i det län där de bor.

–Hys inte någon stor oro över detta, är mitt budskap. Sannolikt är risken inte stor att ha smittats om man inte har suttit precis bredvid danskan, alltså två rader framför eller två rader bakom den smittade, säger Barragan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.