Centern vill ha ny svensk jobbmodell

Centerpartiet vill införa flexiblare anställningsformer.


Centerpartiet vill införa en ny svensk modell på arbetsmarknaden med flexiblare anställningsformer.

Det blir ett tvåfrontskrig mot såväl moderater som socialdemokrater.

På torsdag inleds centerpartiets stämma. Inför den presenterade partiledaren Maud Olofsson på tisdagen partiledningens förslag till ekonomisk politik. Enligt partiet är arbetsrätten i Sverige omodern och behöver reformeras. De nuvarande hårda anställningsreglerna hindrar framväxten av nya jobb.

Den nuvarande lagen om anställningstrygghet (las) bör bytas ut mot en "minilas". Dagens regler innebär att företag med upp till tio anställda har rätt att undanta två personer från turordningsreglerna.

Det här vill Centern ändra, så att företag upp till 50 personer ska få undanta tio personer. Företag med upp till 40 personer får rätt att undanta åtta personer, och så vidare.

För att lättare kunna sälja in förslaget föreslår Centern att fyra åtgärder genomförs samtidigt, två riktade mot löntagarna, två mot företagarna. Partiet är berett att höja arbetslöshetsförsäkringen i början av försäkringen. Enligt Maud Olofsson är 80 procent en lämplig nivå. Dessutom vill man införa skatteavdrag för löntagarna, om de kompetenssparar.

För företagarna föreslås en uppluckring av arbetsrätten samt sänkt arbetsgivaravgift.

Maud Olofsson medgav på en presskonferens att det blir ett tvåfrontskrig för Centern, eftersom varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill ändra nuvarande arbetsrätt.

– Ja, vi kommer inte att ändra uppfattning för att andra tycker annorlunda, sade hon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.