Kritik för kärnkraftsuppgörelse

Min son röstar inte längre på Centern, sade ett ombud.


Partiledningen fick kritik av de egna vid Centerstämman för uppgörelsen om kärnkraften med de övriga borgerliga partierna.

– Min son röstar inte längre på Centern, sade ett ombud.

I sitt inledningstal på stämman i torsdags sade Centerledaren Maud Olofsson att energiuppgörelse mellan de borgerliga är historisk och den mest ambitiösa i världen. Hon tackade också ombuden för att de förstod uppgörelsen.

Men det förvånade Gunilla Tågmark från Värmland när stämman på fredagen diskuterade frågan.

– Jag förstod den inte. Och jag vet inte hur jag ska förklara för min son som alltid stött Centern. Nu tänker han inte rösta på partiet, sade hon.

Lisbeth Frohm från Örebro kritiserade partiledningen för att den inte väntade.

Spark i magen

– Varför var det så bråttom i februari så att man inte kunde vänta några månader till stämman så att vi gräsrötter hade kunnat få säga vår mening? frågade hon.

Partistyrelseledamoten Claes Västerteg försvarade uppgörelsen och framhöll att Centern nu fått möjlighet att få fram de förnyelsebara energikällorna.

– Vad skulle ni ha beslutat om på stämman? undrade han.

Det lugnade inte de kritiska ombuden.

–Det kändes som en spark i magen att behöva läsa om det här i tidningen. Jag var millimeter från att hoppa av Centern, sade Leif Andersson från Skaraborg.

Tre ben

Men trots kritik från flera ombud var långt ifrån alla kritiska. Ett yrkande om att partiet skulle gå tillbaka till den gamla inställningen till kärnkraften avvisades.

– Vi ska vara stolta över denna historiska uppgörelse, som baseras på de tre benen, vatten, vind och kärnkraft, sade Lars Kallsäby från Östergötland och fick instämmande från andra ombud.

Miljöminister Anders Carlgren försökte visa förståelse.

–Jag är den förste att förstå känslan, men klimatfrågan är så viktig, det var avgörande för mig, sade han och framhöll att öppningen för de alternativa energikällorna försvarade kompromissen om kärnkraften.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.