Stockholm

SD-ledaren Jimmie Åkesson portas från årets Nobelfest

Jimmie Åkesson (SD) är inte inbjuden till årets Nobelfestligheter.
Jimmie Åkesson (SD) är inte inbjuden till årets Nobelfestligheter. Foto: Christine Olsson/TT och Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nobbas återigen från Nobelfestligheterna i Stockholm, uppger Nobelstiftelsen för TT. Alla andra partiledare är inbjudna.


Läs mer

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. 

Jimmie Åkesson har aldrig bjudits till Nobelfesten

Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december", skriver stiftelsen.

Vd Vidar Helgesen står därmed fast vid sin föregångare Lars Heikenstens beslut gällande Jimmie Åkesson, som inte någon gång varit inbjuden till festligheterna i Stockholm.

Övriga riksdagens partiledare är fortsatt inbjudna.

Kriget i Ukraina påverkar också gästlistan

Även kriget i Ukraina sätter sitt avtryck på inbjudningslistan till årets Nobelbankett.

"Nobelstiftelsen bjuder in de ambassadörer som är stationerade i Sverige, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen i Stockholm", skriver stiftelsen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.