Bistånd och vapen går med samma flyg

Fredsinsatser och humanitärt bistånd använder korrupta flygbolag.


Fredsinsatser och humanitärt bistånd använder korrupta flygbolag, som andra gånger smugglar vapen, diamanter och narkotika.

Därmed bidrar insatserna till att förlänga krigen, enligt en rapport från Sipri.

Bannlysta flygbolag landar också i Sverige.

– Det råder brist på insikt och brist på koordinerad information. Det här har aldrig varit ett krav när det gäller att kontraktera flyg för bistånd eller fredsinsatser, säger forskaren Hugh Griffiths till TT.

Hans rapport är full av häpnadsväckande uppgifter om hur stora och välrenommerade biståndsaktörer som Internationella Rödakorskommittén, Läkare utan gränser, och en lång rad FN-organ hyr flygtransporter av bolag som pekats ut som destabiliserande och inblandade i vapensmuggling av FN:s säkerhetsråd.

Det samma gäller regeringar inblandade i fredsoperationer.

– Den här rapporten handlar om att förändra spelets regler. Antingen hjälp, eller vapen, inte båda, säger Griffiths.

Enligt Sipri är flyget en nyckelaktör i många konflikter, särskilt i Afrika.

Med flygflottorna kan så kallade krigsekonomier upprätthållas av statliga och privata aktörer som har ekonomiskt och politiskt intresse av fortsatt krigföring. Eftertraktade råvaror som diamanter flygs ut, och finansierar vapen och reservdelar till gruvorna som flygs in.

Sipri skapade i fjol en databas över flygbolag som nämns i vapenrapporter, en databas som bland andra FN nu säger sig använda.

– Men huvudsaken nu är att EU-länderna, som ger mest bistånd i världen, enas och säger till FN och biståndsorganisationer att kräva etiska flygtransporter. Då kommer den här väldiga mängden pengar bli ett aktivt redskap för konfliktlösning, inom existerande budgetar, säger Griffiths.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) skriver i ett pressmeddelande att Sverige omedelbart ska agera för att Sipri-rapportens rekommendationer och åtgärdsförslag ska genomföras.

"Jag välkomnar rapporten som belyser ett allvarligt problem som kräver omedelbara åtgärder. Slutsatserna i studien är mycket oroande," skriver ministern.

Redan på torsdag i denna vecka hålls ett expertmöte i Bryssel på initiativ av Sverige och Sipri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!