Sverige ser över biståndet

Sverige ska ha rätt att delta i styrningen av biståndsprojekt.


Sverige ska inte bara finansiera internationella biståndsprojekt utan också ha rätt att delta i styrningen av verksamheten, fastslår biståndsminister Gunilla Carlsson.

Om biståndsorganen brister i effektivitet eller inte arbetar i linje med svenska mål och prioriteringar kan stödet omprövas. Flera FN-organs bidrag ligger i farozonen.

Regeringen har granskat ett 20-tal av de organisationer som får mest svenskt stöd. Särskild vikt har lagts vid hur de prioriterar demokrati och mänskliga rättigheter, miljö och klimat, jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen. Också effektivitet och faktiska resultat har bedömts.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO är alltför toppstyrd och ineffektiv men genomgår en reform och får därför behålla stödet än så länge.

– I andra fall där Sverige har verkat för förbättringar men inte fått gehör, har vi anledning att se över både storleken på våra bidrag och graden av fortsatt engagemang, skriver biståndsminister Gunilla Carlsson på Dagens Nyheters debattsida där hon presenterar regeringens granskning.

Ytterligare en handfull organisationer kommer regeringen att följa extra noggrant eftersom de brister i effektivitet. Där ska reformer och förändringar till för att Sverige ska fortsätta sin långsiktiga medverkan.

Det gäller bland annat FN-organen UNODC (narkotika- och brottsbekämpning, UN-habitat (bostad och bosättning), Unaids, kvinnoförbundet Unifem och miljöfonden GEF.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!