Stockholm

Kristersson: Turkiets val kan påverka Natofrågan

Sverige ska ha ny terrorismlagstiftning på plats till sommaren, säger statsminister Ulf Kristersson.
Sverige ska ha ny terrorismlagstiftning på plats till sommaren, säger statsminister Ulf Kristersson. Foto: TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) ser positiva signaler från Turkiet i Natofrågan. Samtidigt vet han inte när Sverige kan släppas in i försvarsalliansen.De har ett val till försommaren och i alla länder spelar inrikespolitik roll, säger Kristersson.


Det senaste samtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet ägde rum i Stockholm i fredags.

Den svenska delegationen leddes av chefsförhandlaren Oscar Stenström och UD:s kabinettssekreterare Jan Knutsson. Från Turkiets sida deltog bland andra president Erdogans talesperson Ibrahim Kalin.

— Vi har haft ett väldigt bra samtal nu senast, säger statsminister Ulf Kristersson till TT.

— Det var första gången Turkiet tydligt uttryckte att Sverige verkligen levererar på och genomför det som vi kommit överens om Sverige, Finland och Turkiet. Det var en bra signal.

Ny lagstiftning

President Recep Tayyip Erdogan sade på en presskonferens tillsammans med Kristersson i Ankara den 8 november att han just hoppades på "en mer positiv bild" vid nästa möte.

Sverige fortsätter att leva upp till avtalet mellan länderna, enligt Kristersson. Nu senast genom en grundlagsändring som banar väg för ny terrorlagstiftning där en proposition ska läggas i början av nästa år. Den ska förbjuda deltagande i terrororganisationer.

— Vi räknar med att den kommer att vara laga kraftvunnen före sommaren, säger Kristersson.

Inget Erdoganmöte

Samtidigt som regeringen vidtar dessa åtgärder är det oklart när Turkiet kan säga ja till Sveriges Natoansökan. Statsministern har ingen tidsplan.

— Det ärliga svaret är att det kan ske när som helst, men det är Turkiet som fattar det beslutet. Det är ju alldeles självklart.

Han lyfter för första gången det faktum att Turkiet har ett president- och parlamentsval med start i juni.

— I alla länder spelar inrikespolitik roll, det gäller Sverige och det gäller Turkiet.

Flera medier har rapporterat att ett möte var inplanerat mellan Kristersson och Erdogan i Stockholm, men något sådant är inte aktuellt.

— Nej, det där var nog ett missförstånd, vi hade vårt möte i Ankara.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.