Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: TT

Kristersson: S måste ge entydigt besked

Socialdemokraterna vill förhandla med regeringen om en bred energiöverenskommelse.Men statsminister Ulf Kristersson (M) kräver att S först säger ja till mer kärnkraft.


— Vi kräver ett entydigt ställningstagande att vi ska behålla den kärnkraft vi har och att vi ska bygga ny kärnkraft, säger han till TT.

Företrädare för näringsliv och energiföretag har efterlyst en bred energipolitisk överenskommelse som garantera stabila spelregler för investeringar i olika energislag.

"Tidöavtalet gäller"

Det påpekade S-ledaren Magdalena Andersson i måndags. Hon vill att regeringen bjuder in till förhandlingar om en energiöverenskommelse.

— Det som står i Tidöavtalet, det gäller. Det kommer vi att genomföra, säger Kristersson.

I Tidöavtalet står bland annat att lagen ska ändras så att ny kärnkraft ska kunna byggas på andra platser än i dag, att fler än tio reaktorer ska tillåtas, att det ska skapa snabbspår i tillståndsprocesser för kärnkraft och att staten ska ge statliga 400 miljarder i kreditgarantier för investeringar i kärnkraft.

— Vill de ändra sig om kärnkraften och låta ungefär som det lät i valrörelsen, då gör jag gärna upp om en mycket långsiktig politik om vindkraften, kärnkraften, vattenkraften och kanske även vätgasenergi och sådana saker – mycket gärna – men det måste bygga på entydiga ställningstaganden så vi inte är kvar i den här lamslagningen, säger Kristersson.

"Saknar trovärdighet"

Han tycker att S är otydligt i sin syn på ny kärnkraft.

— Återigen, alla som ställer upp på 100 procent fossilfritt och som ställer upp på att vi ska behålla kärnkraften och bygga ny kärnkraft i Sverige, alla de gör jag gärna upp med om energipolitiken, säger Kristersson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.