Stockholm

Skoldådet: Dömd lider inte av psykisk störning

Två lärare dödades på Malmö latinskola den 21 mars och en 18-årig man har dömts av tingsrätten till livstids fängelse för morden. Arkivbild.
Två lärare dödades på Malmö latinskola den 21 mars och en 18-årig man har dömts av tingsrätten till livstids fängelse för morden. Arkivbild. Foto: TT

Den 18-årige man som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord på två lärare i Malmö led inte av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dådet.Det slår Socialstyrelsens rättsliga råd fast i ett yttrande.


Det rättsliga rådet skriver i sitt yttrande, som kommit in till hovrätten över Skåne och Blekinge, att man ansluter sig till de bedömningar och slutsatser som har gjorts i en tidigare rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes.

Dödade två lärare

Enligt rättsliga rådet har det inte framkommit något som talar för att 18-åringen till följd av en psykisk störning har "saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt".

Det var den 21 mars som en 18-åring låste in sig på en toalett på Malmö latinskola med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställde han sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerades. Båda fick så svåra skador att de miste livet.

Unga kan dömas till livstid

I september dömdes han av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för morden. Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Hovrätten kommer nu att återuppta förhandlingen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.