Stockholm

Theodor Engström, 33, döms för mordet på Ing-Marie Wieselgren

Theodor Engström döms för mordet på Ing-Marie Wiselgren
Theodor Engström döms för mordet på Ing-Marie Wieselgren, och för terrorplanerna mot Annie Lööf (C). Foto: Tim Aro/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är inte att bedöma som terror enligt Gotlands tingsrätt. Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.


Läs mer
Fakta: Dådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var i Almedalen för att arbeta och var på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Inledningsvis var misstanken mord, men den 11 juli framkom att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tagit över utredningen då dådet klassats som misstänkt terroristbrott.

Den 1 november väckte åklagaren åtal mot Theodor Engström, för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf.

– Den mördade kvinnan hade en betydelsefull roll. Ett mord är alltid allvarligt och det har fått följder för både Almedalsveckan och samhället i stort, säger lagman Per Sundberg, tillika målets ordförande, vid en presskonferens.

Men tillämpningen av terrorlagstiftningen ska tillämpas "restriktivt" – och mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren bedöms av rätten inte ha skadat eller kunnat skada Sverige på det sätt som krävs för att det ska kunna bedömas som terroristbrott.

Rätten skriver i domen att kretsen personer vars funktion i sig kan medföra att ett mord kan kvalificeras som ett terrorbrott är starkt begränsad. Dit räknas exempelvis bara personer som ingår i den direkta statsledningen, bedömer den.

"Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige. Gärningen kan därmed inte klassificeras som terroristbrott endast på denna grund", skriver Gotlands tingsrätt.

"Han hade avsikt att injaga allvarlig fruktan"

Däremot fälls Theodor Engström för förberedelse till terroristbrott, för mordplanerna på Centerledaren Annie Lööf. 33-åringen hade både skaffat vapen och kartlagt Lööf i syfte att angripa henne. Enligt domstolen har risken "inte varit ringa" för att planerna skulle genomföras.

Förutom att allvarligt kunna skada Sverige kräver ett terrorbrott att gärningsmannens syfte varit att få befolkningen eller delar av befolkningen att känna allvarlig skräck.

– Tingsrätten har kommit fram till att konsekvenserna för samhället i stort hade blivit betydande på ett sådant sätt att man kan säga att landet Sverige hade kunnat skadas på ett allvarligt sätt om brottet hade genomförts, säger Per Sundberg och fortsätter:

– 33-åringen har berättat själv att hans syfte var att slå tillbaka mot svenska befolkningen. Av det har tingsrätten dragit slutsatsen att han hade avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen.

Teckning från rättegången. Theodor Engström mitt emot åklagare Henrik Olin och Centerledaren Annie Lööf.

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård

Åklagaren yrkade i sin plädering på livstids fängelse för Engström, trots att denne har en allvarlig psykisk störning. Om det finns synnerliga skäl så kan man välja fängelse i stället för vård, men så är inte fallet här bedömer rätten.

– Här bedömer tingsrätten att straffvärdet visserligen är mycket högt – livstid, strängare straff kan man inte få – men att det inte kan sägas att 33-åringen saknar behov av vård, eller bara har ett begränsat behov av vård. Det framgår av undersökningen. Det finns inte synnerliga skäl att välja fängelse i stället för vård, säger Per Sundberg.

Foto: Tim Aro/TT

Engström döms även att betala skadestånd till Wieselgrens anhöriga om sammanlagt nära 700 000 kronor. Deras målsägarbiträde Kronje Samuelsson anser att det var ganska väntat att brottet mot Wieselgren inte skulle bedömas som terror.

– Jag är inte jätteförvånad att man har rubricerat det som mord. Men man ska komma ihåg att man anser att mordet skadade Sverige, men inte att det allvarligt skadade Sverige vilket ju krävs för att dömas till ansvar för terroristbrott, säger han till TT.

Annie Lööfs krav på skadestånd avslås

Rubriceringsfrågan har inte varit av någon större betydelse för Wieselgrens anhöriga, säger han vidare.

– Sedan har det haft betydelse för dem under processen så klart, att det har varit uppmärksammat på grund av att det rubricerats som terroristbrott.

Annie Lööfs krav på skadestånd för kränkning avslås däremot, då sådan ersättning inte kan dömas ut för förberedelsebrott enligt skadeståndslagen.

En nämndeman är skiljaktig och vill att Theodor Engström ska dömas för terroristbrott även gällande attacken på Wieselgren samt att Lööf ska få det begärda skadeståndet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.