Partiledaren Nooshi Dadgostar. När S-regeringen den 28 februari föreslog att skicka vapen till Ukraina så var Vänsterpartiet det enda parti i riksdagen som röstade nej. Sedan ändrade man sig. Arkivbild.
Partiledaren Nooshi Dadgostar. När S-regeringen den 28 februari föreslog att skicka vapen till Ukraina så var Vänsterpartiet det enda parti i riksdagen som röstade nej. Sedan ändrade man sig. Arkivbild. - Foto: TT

V: PKK-flaggor och vapenstöd påverkade oss

Vänsterpartiet tappade en dryg procentenhet i valet.Två anledningar var beslutet om att först säga nej till att stötta Ukraina med vapen och viftandet med PKK-flaggor i Almedalen, enligt partiets valanalys.


Vänsterpartiet gick från 8,0 procent i valet för fyra år sedan till dryga 6,7 procent 2022.

I valanalysen, som tagits fram av biträdande partisekreterare Hanna Gedin, uppger man att bilden av partiets klimatpolitik påverkade V negativt.

Partiet tog fram en ny strategi under 2020 för att utveckla politiken i klimatfrågan – fokus på individens ansvar och marknadslösningar skulle minska och fokus skulle istället öka på offentliga investeringar. Företrädare för Vänsterpartiet protesterade offentligt mot omläggningen och enligt valanalysen blev bilden att V tonade ned klimatfokuset.

Negativ bild

"Ledande partiföreträdare fick sällan frågor om sakinnehållet i den nya klimatpolitiken, utan fick i huvudsak besvara frågor utifrån narrativet att klimatpolitiken försvagats för att locka SD-väljare och att det fanns en betydande intern konflikt i frågan", står det.

När regeringen sedan den 28 februari föreslog att skicka vapen till Ukraina så var Vänsterpartiet det enda parti i riksdagen som röstade nej.

Två dagar senare, efter ett nytt partistyrelsemöte, ändrade sig V och landade i att man skulle godkänna vapenleveranser. Bilden av partiet blev återigen negativ, enligt valanalysen.

— Partistyrelsen läste initialt av opinionen fel och fattade ett beslut som fick många att höja på ögonbrynen, och rättade sig därefter ganska snabbt, säger Hanna Gedin.

Sammantaget tappade partiledaren Nooshi Dadgostar stort i förtroende under ett halvår, från 32 procent till 20 procent.

"Impopulärt beslut"

Även aktionen med PKK-flaggor under Almedalsveckan nämns i valanalysen. Ledande partiföreträdare demonstrerade, utan partiledningens kännedom, till stöd för kurderna med en PKK-flagga.

Två partier – Socialdemokraterna och Centerpartiet – använde händelsen aktivt för att skada Vänsterpartiet i opinionen och peka ut partiet som att det saknade regeringsduglighet, står det i analysen.

"Ett impopulärt första beslut om nej till vapen till Ukraina och PKK-flaggviftande i Almedalen, påverkade valresultatet negativt."

— Det tog definitivt fokus från vad vi ville prata om, nämligen människors ekonomiska villkor och förbättrad välfärd, säger Gedin och nämner att flaggviftandet också gjorde det svårare för V att lyfta kurdernas situation.

Stödröster till MP

Dessa faktorer borde dock enligt partiet ha lett till ett liknande valresultat som 2018 om det inte vore för att stora delar av Vänsterpartiets väljare valde att stödrösta på Miljöpartiet. En del gick också över till Socialdemokraterna. En förklaring är enligt valanalysen att väljarna i oroliga tider drogs till dåvarande statsminister Magdalena Andersson.

Även bilden av vänstersidan som ett splittrat regeringsalternativ jämfört med högersidan påverkade V negativt. Enligt Gedin finns det en frustration inom V om att Socialdemokraterna inte agerar för att hålla samman sitt regeringsunderlag och att man tillåter Centerpartiet sätta bilden av att Vänsterpartiets röster inte skulle räknas.

— Jag tror att det påverkade Vänsterpartiets möjligheter i riksdagsvalet och bilden av den rödgröna sidan och ledde slutligen till att de rödgröna inte kunde bilda regering.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.