Piratpartiet dras med kvinnoproblem

Var åttonde partimedlem i Västernorrland är kvinna.


Piratpartiet har jämställdhetsproblem i medlemskåren. Endast var åttonde medlem är kvinna, visar en granskning från Sveriges Radio P4 Västernorrland. Samtidigt ökar andelen kvinnor på riksnivå.

Enligt partiledningens siffror har piratpartiet över tusen medlemmar i Västernorrland, där var åttonde är kvinna.

– Det är väldigt synd, vi gör allt vad vi kan för att få in tjejer för det här berör dem precis som det berör killar. Det är en hel vetenskap att ta reda på vad det beror på att så få går med, säger Daniel Nyström, piratpartiets kontaktperson för Västernorrland, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Partiets senaste medlemstillströmning visar däremot att kvinnokvoten ökar på riksnivå.

– Vi ligger på mellan 12 och 13 procent i andelen kvinnor. Vi vet att vi har för få tjejer och jobbar för att få upp den andelen. Nyligen startade vi kvinnonätverket Nätstrumporna som förhoppningsvis kan bättra på statistiken, säger Anna Troberg, andre vice ordförande för piratpartiet, till Nyheter24.

Hon förklarar fördelningen med att partiet är sprungen ur en mansdominerad teknikkultur, men menar att integritetsfrågorna är minst lika viktiga för kvinnor som för män.

– De är viktiga för båda och det är det vi försöker övertyga människor om, säger Troberg.

I partiets riksstyrelse är fyra av tio kvinnor och på valsedeln till Europaparlamentet är åtta av tjugo kandidater kvinnor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!