Hjälte försvarade svensk ambassad i Irak

I sommar ska svenska ambassaden i Irak åter öppnas - efter 18 blodiga och oroliga år i landet.


–Vi räknar med ett officiellt öppnande i sommar, säger Petra Hansson vid utrikesdepartementets presstjänst.

Ambassaden i Bagdad har inte varit fast bemannad med svensk personal sedan den utrymts den 15 januari 1991, inför den USA-ledda alliansens anfall mot Irak den 17 januari - efter att Irak invaderat Kuwait.

Därefter har drygt 18 blodiga år följt i Irak. Saddams Husseins förtryck övergick 2003 i andra Gulfkriget - som följts av religiöst och etniskt präglat våld.

Men nu anser UD att säkerhetsläget förbättrats så mycket att ambassaden kan öppnas igen. Personal från ambassaden i Amman har hittills skött angelägenheterna i Irak, och mer och mer på plats på senare tid.

–De åker väldigt ofta dit, säger Hansson.

Men även under de allra tyngsta dagarna av bombardemang vaktades ambassaden av den närmast legendariske Ibrahim Ali Suza, en lokalanställd irakisk kurd. Beväpnad med en mindre arsenal av kalasjnikovkarbiner höll han plundrare på hälsosamt avstånd.

Abu Ali, som han kallas, besökte Sverige 2004 efter 35 år vid ambassaden och tilldelades medaljer för "nit och redlighet i rikets tjänst" samt Nordstjärnemedaljen.

Nu har Abu Ali pensionerats, men säkert dyker han ändå upp vid ambassaden.

–Om man går hem och sover så dör man långsamt, om man jobbar lever man längre eftersom man rör på sig, sade han till TT 2004.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.