Ny rättegång i Iran för reporter

Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång, lovar chefen för Irans domarkår.


Den spiondömda iransk-amerikanska journalisten Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång, lovar chefen för Irans domarkår.

– Det här fallets olika aspekter bör få en rättvis, riktig och snabb behandling i högre instans, säger ayatolla Mahmoud Hashemi Shahrudi i ett skriftlig uttalande.

Roxana Saberi, som har dubbelt medborgarskap, dömdes förra veckan av en iransk revolutionsdomstol till åtta års fängelse för spioneri åt USA. I söndags manade emellertid Irans president Mahmoud Ahmadinejad oväntat till rättvisa och sade att Saberi bör få en ny rättegång. I praktiken var det en order till rättsväsendet, som agerade snabbt.

Beskedet från ayatolla Shahrudi betyder dock inte att Saberi får ta hjälp från schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Iran erkänner inte dubbelt medborgarskap.

– Vi handlar enligt vår lagar för iranska medborgare. Hon är iranier och har fullt tillträde till advokat, säger Hassan Ghashghavi, talesman för utrikesdepartementet.

Han förnekar att Saberi skulle vara en bricka i ett diplomatiskt spel sedan USA:s president Barack Obama sträckt ut en hand till Iran. USA kapade de diplomatiska förbindelserna med Iran efter den islamiska revolutionen 1979.

USA grep för två år sedan fem iranier i norra Irak, anklagade för uppvigling. Tre av dem hålls fortfarande fångna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.