Ny rättegång i Iran för reporter

- 20/04/2009, 11:49 -

Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång, lovar chefen för Irans domarkår.

Den spiondömda iransk-amerikanska journalisten Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång, lovar chefen för Irans domarkår.

– Det här fallets olika aspekter bör få en rättvis, riktig och snabb behandling i högre instans, säger ayatolla Mahmoud Hashemi Shahrudi i ett skriftlig uttalande.

Roxana Saberi, som har dubbelt medborgarskap, dömdes förra veckan av en iransk revolutionsdomstol till åtta års fängelse för spioneri åt USA. I söndags manade emellertid Irans president Mahmoud Ahmadinejad oväntat till rättvisa och sade att Saberi bör få en ny rättegång. I praktiken var det en order till rättsväsendet, som agerade snabbt.

Beskedet från ayatolla Shahrudi betyder dock inte att Saberi får ta hjälp från schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Iran erkänner inte dubbelt medborgarskap.

– Vi handlar enligt vår lagar för iranska medborgare. Hon är iranier och har fullt tillträde till advokat, säger Hassan Ghashghavi, talesman för utrikesdepartementet.

Han förnekar att Saberi skulle vara en bricka i ett diplomatiskt spel sedan USA:s president Barack Obama sträckt ut en hand till Iran. USA kapade de diplomatiska förbindelserna med Iran efter den islamiska revolutionen 1979.

USA grep för två år sedan fem iranier i norra Irak, anklagade för uppvigling. Tre av dem hålls fortfarande fångna.

Skrivet av: