Scan i griskrig med gårdsägare

Vilken del av grisen sitter ädelfilén på?


Ädelfilé. Vilken del av grisen sitter den på månntro? Svaret är baken.

Inför årets grillsäsong har Scan börjat sälja en ny köttprodukt med det tjusiga namnet, utskuren ur en del av grisskinkan, skriver lantbrukstidningen ATL på nätet. Fusk, tycker gårdsägaren Wolter Stackelberg i Edsbruk.

– Skinka är skinka och filé är filé. Så är det bara, säger han till tidningen.

Det håller både Svensk Köttinformation och Köttbranschens riksförbund med om. Det finns bara två filéer på en gris och de sitter på den bakre delen av ryggen, menar de.

– Inte alls, tycker Scan, som försvarar sig med hur nätuppslagsverket Wikipedia definierar en filé: Något som "i de flesta fall" består av långa ryggmuskler från det slaktade djuret.

Därmed har Scans grisar över en natt fått minst fyra filéer, i stället för de tidigare två.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!