Präst åtalas efter dödsolycka i grav

En skånsk kyrkoherde och en kyrkorådsordförande åtalas för arbetsmiljöbrott.


En skånsk kyrkoherde och en kyrkorådsordförande åtalas för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död efter en gravolycka med dödlig utgång.

En 43-årig anställd i Ringsjö församling i Skåne omkom sommaren 2007 när han fick en tre ton tung låda med jord över sig. Han stod nere i en grav som han tillsammans med en semestervikarie höll på att fylla igen, när lådan med jord gled ner över honom.

– Det varit en bristande riskbedömning och man har inte gett instruktioner till sina arbetstagare om hur de ska arbeta, säger kammaråklagare Lotten Loberg till TT.

Kyrkorådets ordförande åtalas också för att han inte gett kyrkoherden tillräckliga kunskaper om säkra arbetsmetoder.

Vållande till annans död kan ge upp till två års fängelse. Lotten Loberg anser inte att arbetsmiljöbrottet är ringa, men kommer ändå inte att kräva fängelse för de två som nu åtalas.

– Jag kommer att yrka på villkorlig dom och böter, säger hon.

Arbetsmiljöverket har tidigare konstaterat flera brister som troligen samverkat till den tragiska händelsen. En stor låda med jord ställdes på gravkanten, trots att marken sluttade svagt. De stöd som fanns i graven togs bort för tidigt när den skulle fyllas igen. I stället borde jord ha fyllts på kring kistan innan de nedersta så kallade stämpen tagits bort. Ytterligare en säkerhetsrisk var att marken var vattensjuk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!