Stockholm

S kräver statssekreterarens avgång – efter ål-skandalen: "Vilselett polisen"

PM Nilsson, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
PM Nilsson, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Robert F. Bukaty/AP

Socialdemokraterna kräver att PM Nilsson – statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M) – avgår sedan han ljugit för polisen om sin inblandning i tjuvfiske, skriver Dagens Nyheter. "Jag tar självklart ett strafföreläggande", skriver Nilsson i en kommentar.


PM Nilsson, har erkänt i ett inlägg på Facebook att han ljugit under ett samtal med polisen strax före jul. Samtalet handlade om Nilssons inblandning i tjuvfiske av ål, där han alltså nekade till att han gjort sig skyldig till brottet.

Efter julhelgen ska Nilsson sedan ha ringt tillbaka till polisen och erkänt. Han straffas med dagsböter på sammanlagt 38 000 kronor, skriver DN.

— Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent som i december aktivt har vilselett polisen. Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson, till tidningen.

PM Nilssons ål-lögner:"Strafföreläggande"

Detta var inte den första lögnen som Nilsson drog för myndighetspersonal om ålfisket.

Händelsen som han nu erkänt ägde rum i september 2021 i Karlskrona skärgård. När Nilsson skulle ta upp sina ryssjor kom personal från Havs- och vattenmyndigheten emot honom i en båt och konfronterade honom, varpå han nekade till att ryssjorna var hans.

Nilsson utsågs till statssekreterare hos statsministern i oktober 2022. Nilsson skriver i en kommentar till TT att han borde ha erkänt redan för Havs- och vattenmyndigheten, men att situationen var så pinsam och överrumplande.

Gällande den andra lögnen så säger statssekreteraren att han blev överraskad av telefonsamtalet och inte hann tänka klart.

"När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter. Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen", skriver han.

Peter Kullgrens fråga: "Utrotningsaktivister"

Under en frågestund i riksdagen frågade Miljöpartiets ledamot Rebecka Le Moine landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vad regeringen gör för att stärka ålens skydd mot "artutrotningsaktivister i regeringskansliet"?

Kullgren hänvisade till ett svar han gett på en annan ledamots fråga i samma ämne.

— Jag har även sett det som skrivits och statssekreteraren i fråga har själv konstaterat att det här var fel, som han också kommer att ta sitt straff för, sade Kullgren.

— Ålfisket i Sverige har en mycket lång tradition men det gäller, precis som ledamoten är inne på, att det sker på lagliga vägar och att vi värnar det lilla begränsade ålfiske som vi ändå har kvar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.