Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), Lena Hallengren (S) och Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) åker tunnelbana till Dalens Centrum. Syftet med besöket är att träffa invånare som drabbats av sprängningar och skjutningar i området.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), Lena Hallengren (S) och Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) åker tunnelbana till Dalens Centrum. Syftet med besöket är att träffa invånare som drabbats av sprängningar och skjutningar i området. - Foto: TT

S vill stoppa 5-åringar från kriminalitet

Socialdemokraterna vill se brottsförebyggande åtgärder för barn från 5 till 12 år. Partiet föreslår därför att riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en utredning.


— Det är en yngre målgrupp än vi är vana vid när det gäller brottsförebyggande insatser, men lärare och fritidspedagoger vittnar om att man ser barn också i de här åldersgrupperna vara på väg i fel riktning, säger partiets gruppledare i riksdagen Lena Hallengren.

Polisen vittnar också om hur allt yngre barn och ungdomar är beväpnade.

S vill att utredningen omfattar skolans, polisens och socialtjänstens brottsförebyggande arbete, samt deras skyldigheter och möjligheter att snabbt dela information med varandra.

— Den ska också omfatta placeringar och andra tvingande insatser och möjligheter att involvera föräldrarna tidigt, säger Hallengren.

Förslaget aviserades av Hallengren tillsammans med partiledaren Magdalena Andersson vid Dalens Centrum i Stockholm.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!