Stridsvagn 122 under framryckning vid övning i Sverige. Arkivbild.
Stridsvagn 122 under framryckning vid övning i Sverige. Arkivbild. - Foto: TT

Regeringen vill hjälpa Ukraina få stridsvagnar

Sverige deltar på fredagen i ett möte med andra länder som har tyska stridsvagnar av modellen Leopard för att utröna hur en del ska kunna skickas till Ukraina.Vi kommer att göra vad vi kan för att möjliggöra att även skicka stridsvagnar till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson till TT.


Fakta: Leopard

Stridsvagnen Leopard 1 började användas 1965. Modellen Leopard 2 började sedan tillverkas på 1970-talet, då för den västtyska arméns räkning.

Leopard 2 väger över 60 ton, kan färdas i upp emot 70 kilometer i timmen och träffa mål på ett avstånd på upp till fyra och en halv kilometer. När kanonen riktas framåt är stridsvagnen nästan elva meter lång.

Omkring 20 stater har haft, har eller ska få Leopard 2, däribland Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Turkiet och Sverige.

Sverige köpte Leopard 2-systemet 1994. Här har de fått beteckningarna stridsvagn 121 och 122.

Leopard 2 har i sin tur undervarianter, de som används numera kallas 2A4 till 2A7.

Källor: Försvarets materielverk, Försvarsmakten och tyska tillverkaren KMW

— Jag utesluter ingenting, vare sig möjlighet att skicka stridsvagnar eller att bidrag med underhåll, utbildning eller logistik, framhåller Jonson.

Sverigedemokraterna har begärt att regeringen ska sondera terrängen för att se om några av Sveriges Leopardvagnar – kallade stridsvagn 122 – kan skickas, vilket Ekot i Sveriges Radio har rapporterat om.

Pål Jonson aviserar instruktioner till Försvarsmakten och Försvarets materielverk i stridsvagnsfrågan.

— Det är viktigt att Sveriges bidrag är realistiskt och ger bästa möjliga effekt och för det behöver vi Försvarsmaktens bedömning och en bra och effektiv internationell koordinering, säger Jonson.

Han säger dock att fokus just nu är att få iväg delarna i det stora stödpaketet som regeringen lade fram förra veckan på över 4 miljarder kronor.

"Trycka tillbaka Ryssland"

Där ingår bland annat 50 toppmoderna stridsfordon av typen CV90, pansarvärnsrobotar och förberedelser för att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.

— Det råder ingen tvekan om att Ukraina behöver stridsvagnar, men de behöver också stridsfordon och kvalificerade artillerisystem för att stärka sin förmåga och trycka tillbaka Ryssland.

Jonson säger att en viktig avstämning om stridsvagnar kommer att ske när länderna som senast möttes på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland möts igen den 14 februari. Dagen efter håller Natos försvarsministrar möte i Bryssel.

— Vi kommer att ha en löpande dialog med Försvarsmakten, säger Jonson om planeringen inför den 14 februari.

USA offentliggjorde på onsdagen att landet ger 31 tunga Abrams-stridsvagnar till Ukraina samtidigt som Tyskland klargjorde att 14 Leopard 2 ska skickas.

Även Norge ska skänka Leopard – oklart hur många.

"Direkt inblandade

Spanien och Polen säger sig stå redo för leveranser medan Finland och Danmark diskuterar frågan.

Ryssland reagerar ilsket på stridsvagnsbeskeden. Kreml hävdar att besluten innebär att givarländerna ifråga nu är "direkt inblandade" parter i kriget.

Nikolaj Patrusjev – sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, tidigare chef för säkerhetstjänsten FSB och en av president Vladimir Putins närmaste allierade – säger att USA och Natoländerna nu är direkta parter i kriget, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Försvarsminister Pål Jonson (M) utesluter inte svenska Leopardstridsvagnar till Ukraina. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!