Koranbränningar har även planerats i Finland
Koranbränningar har även planerats i Finland. - Foto: Koranbränningar har även planerats i Finland

Finska polisen skulle inte tillåta Rasmus Paludans koranbränning: "Olagligt"

Koranbränningar har även planerats i Finland, rapporterar finländska Yle. Men i Finland är den här typen av aktion olagligt – med hänvisning till lagen om brott mot trosfrid.


Fakta: Brott mot trosfrid i Finland

Enligt Finlex innebär brottet att den som:

1. Offentligt hädar Gud eller i kränkande syfte offentligen smädar eller skymfar något som annars hålls heligt inom en kyrka eller ett trossamfund som avses i religionsfrihetslagen.

eller:

2. Genom att föra oljud, uppträda hotfullt eller på något annat sätt stör gudstjänst, kyrklig förrättning, annan sådan religionsutövning eller begravning, skall för brott mot trosfrid dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Därför lär ingen koranbränning likt den högerextreme aktivisten Rasmus Paludans uppmärksammade bränning utanför Turkiets ambassad i Sverige genomföras i Finland.

Enligt Yle skulle den planerade koranbränningen äga rum i förra veckan i samband med en demonstration mot Finlands process i att gå med i Nato.Men polisen fick uppgifter om planerna via sociala medier.

— Vi var i kontakt med demonstrationens organisatör och berättade att det här inte är lagligt i Finland, säger Heikki Porola, överkommissarie vid polisen i Helsingfors, till Yle.

Ingen helig skrift brändes

Demonstrationen ordnades – men ingen helig skrift brändes. Porola säger att det inte är ovanligt att finländsk polis på förhand diskuterar demonstrationer med organisatörer för att säkerställa att de ämnar följa lagen.

Yle skriver att en liknande lag som den om brott mot trosfrid inte finns i andra nordiska länder.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!