Rapparen Einár kidnappades under våren 2020
Rapparen Einár kidnappades under våren 2020 - Foto: Jessica Gow/Johan Nilsson/TT

39-åring döms för kidnappning av Einár

En 39-årig man misstänks ha varit en av hjärnorna bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg. På måndagen dömdes han till 13 års fängelse.


Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Nils "Einár" Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.

I april 2020 kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var att pressa den unge framgångsrike artisten på pengar.

Flera personer, varav två andra rapartister och medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, dömdes i februari 2022 för inblandning i kidnappningen.

Strax före klockan 23 på kvällen den 21 oktober 2021 sköts Grönberg ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm. Fallet är ouppklarat.

Det var i april 2020 som den då 17-årige Nils "Einár" Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet där han rånades på en exklusiv klocka och fotograferades under förnedrande former.

Flera personer har redan dömts för kidnappningen av artisten, som mördades i oktober 2021 bara 19 år gammal. Bland dem rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil.

Den nu åtalade 39-åringen har enligt polisen haft en ledande roll i ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm, som organiserade kidnappningen tillsammans med Vårbynätverket. Han greps i mars förra året efter att ha varit på flykt utomlands.

Drivande i planeringen

Enligt åklagare Ida Arnell var mannen drivande i planeringen och genomförandet av brottet. Utöver inblandning i själva kidnappningen står mannen åtalad för försök till grov utpressning, sedan han tillsammans med andra försökt kräva Grönberg på tre miljoner kronor.

För att tvinga fram betalning fanns planer på att placera en sprängladdning vid Grönbergs eller en av hans familjemedlemmars bostad. För det åtalas 39-åringen för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det nya kidnappningsåtalet är del av ett större mål med sammanlagt sex åtalade. Målet rör bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Flera personer, däribland 39-åringen, misstänks ha smugglat in nära 160 kilo kokain till Sverige.

Blommor och ljus i närheten av platsen i Hammarby sjöstad där rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl den 21 oktober 2021. Arkivbild.

Yrkar på 18 år

Åklagare Ida Arnell yrkade i sin plädering i Södertörns tingsrätt på 18 års fängelse för 39-åringen. Högst straffvärde har narkotikabrotten. Straffvärdet för människorovet och rånet av Nils Grönberg ligger enligt Arnell på runt sex års fängelse.

Bevisningen består till stor del av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som knäcktes av Europol och fransk polis 2020. Mannen nekar till brott.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.