Manifestation för Ukraina på Sergels torg.
Manifestation för Ukraina på Sergels torg. - Foto: TT

Sverige samlades till stöd för Ukraina på årsdagen

Runt om i Sverige anordnades demonstrationer till stöd för Ukraina i och med årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.Vi har samlats här i dag för att vi står på demokratins och frihetens sida, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett tal på Sergels torg i centrala Stockholm.


Ryssland inledde sitt anfallskrig den 24 februari i fjol.

— Vi minns nog alla vad vi gjorde tidigt på morgonen för ett år sedan, säger Kristersson och konstaterade att "Ukraina fått betala ett högt pris för sin frihet".

— Som om de mänskliga förlusterna i soldater och civila inte vore nog, så har Ryssland påmint oss om att barbariet finns också nu. Butja, Izium, namn på platser som räcker för att få bilder: kroppar med bakbundna händer, människor liggande på marken, kallblodigt mördade för sin blotta existens.

"För att det är rätt"

Han lyfte också Sveriges och andra länders stöd till Ukraina:

— Vi gör inte detta för att vi måste, utan för att vi vill och för att det är rätt.

Tusentals människor hade kommit till Sergels torg, som var upplyst med blå och gula lampor, för att visa sin solidaritet med Ukraina. En av alla på plats var Tatiana, 33 år. Hon bor egentligen i Mykolajivregionen i södra Ukraina, men var tvungen att lämna när kriget bröt ut. Sedan i maj i fjol bor hon i Sverige.

— Jag är väldigt stolt över mina ukrainska landsmän, säger hon till TT.

— Jag är säker på att vi kommer att vinna, men jag är rädd för att det kan bli ett långt krig.

"Ska ställas till svars"

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, talade om "ett års helvete för det ukrainska folket".

— Låt oss tala klarspråk. Rysslands illegala och folkrättsvidriga invasion av Ukraina, de brutala övergreppen på civila, de systematiska attacker på civil infrastruktur. Det verkar inte finnas någon gräns för den ryska regimens brutalitet och hänsynslöshet, säger hon.

— Därför måste det internationella samfundets röst vara hög och tydlig: Förövarna ska ställas till svars för sina krigsbrott.

Magdalena Andersson välkomnar fredagens besked om ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Bland annat ska Sverige skicka upp till tio Leopard-stridsvagnar.

— Vi socialdemokrater har krävt att man ska komma med ytterligare stödpaket och specifikt också stridsvagnar, så det där är viktigt, sade hon till TT innan hon höll sitt tal.

— Det är helt centralt att det svenska, europeiska och hela västvärldens stöd till Ukraina fortsätter.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var nyss hemkommen från Boden, där han presenterat Sveriges senaste militära stödpaket till Ukraina, när han talade på Sergels torg.

Ukrainas ambassadör

Även Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk och utrikesminister Tobias Billström (M) fanns bland talarna.

Manifestationen på Sergels torg anordnas av bland andra rörelser och organisationer som Nordic Ukraine forum, Olof Palmes internationella center, RFSL och Svenska FN-förbundet.

Det hölls manifestationer till stöd för Ukraina på flera ställen i Sverige under fredagen, bland annat i Göteborg, Karlstad och Varberg.

Demonstration utanför Rysslands konsulat i Göteborg på årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!