Nu är pollen igång.
Nu är pollen igång. - Foto: Isabell Höjman/TT, Janerik Henriksson/TT

Pollensäsongen 2023 har startat – här finns de högsta nivåerna

Publicerades: 25 Feb, 10:56

Pollensäsongen är redan nu i gång på flera håll i landet, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida. Halterna är för tillfället låga. Men i takt med att det blir varmare i luften kan pollenhalterna komma att stiga.


Pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

Du har både vattnig snuva och nästäppa.

Du nyser mycket.

Du har klåda i näsan.

Du får röda, kliande ögon som rinner.

Du kan känna dig trött.

Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar bli värre vid ansträngning.

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. På sensommaren kan det vara vanligt att uppleva besvär vid känslighet mot gråbopollen.

Källa: 1177

Enligt data som Naturhistoriska riksmuseets tagit del av, så har det mätts upp låga halter av al och hasselpollen ända upp till Gävle.

Här är det mest pollen

Men säsongen för de tidigaste pollenproducenterna, hassel och al, märks främst i landets södra delar och låga halter har uppmätts i bland annat Bräkne-Hoby, Göteborg, Hässleholm, Kristianstad och Malmö.

Enligt riksmuseet är det också förhöjd risk för höga halter för al i södra Sverige, vilket är den nästa högsta nivån på en tregradig skala. Det är dock en liten risk för höga halter av hassel.

— Björkpollen börjar inte förrän i april. Men är man allergisk mot björk kan man också reagera mot al, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Då brukar pollensäsongen starta

Vanligtvis börjar pollensäsongen i mars. Anledningen till att pollen nu kommer redan i februari är den milda vintern, rapporterar P4 Blekinge.

— De första trädslagen drar i gång pollenproduktionen så fort det blivit mildare väder några dagar. Hanhängena som släpper pollen är färdiga redan på hösten, men det är nu när det blir varmt några dagar i januari och februari som de kan börja släppa pollen.

I takt med att temperaturen stiger kan halterna komma att stiga.

— Det är risk för höga halter i Skåne och Blekinge. Men allteftersom våren kommer så sprider sig pollen från al och hassel vidare. Men det är beroende på hur vädret blir, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

TT
/
/
/
/
/
Relaterat
Känner du dig sjuk i samband med mensen? Läkare reder ut den så kallade "mensförkylningen"
"Mensförkylning", är det en grej? Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin på Kry reder ut begreppet och fenomenet för Nyheter24.
Första vårtecknet: Här är årets pollensäsong redan igång
Naturhistoriska riksmuseet har mätt upp halter av pollen i flera svenska städer. De uppmätta pollenhalterna förväntas öka under kommande månader. I Sverige lider cirka 30 procent av befolkningen av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet.
Läkaren varnar: Trötta pollenallergiker bör söka vård
Vårvärmen är här och med den björkpollensäsongens intåg i Svealand och Götaland. Är du pollenallergiker och har problem med ökad trötthet kan det, enligt experten, vara ett tecken på att du behöver en mer intensiv allergibehandling.
Senaste nytt

Kraftig brand i Landvetter

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Det finns bra och mindre bra sätt att få bort fästingar på. Det bästa är att använda sig av fästingborttagare eller pincett – men om man inte har tillgång till det då?

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Polisen i Åmål rapporterar om misshandel

"På Vänersborgsvägen har två personer blivit misshandlade.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.