Nu är pollen igång.
Nu är pollen igång. - Foto: Isabell Höjman/TT, Janerik Henriksson/TT

Pollensäsongen 2023 har startat – här finns de högsta nivåerna

Pollensäsongen är redan nu i gång på flera håll i landet, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida. Halterna är för tillfället låga. Men i takt med att det blir varmare i luften kan pollenhalterna komma att stiga.


Pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

Du har både vattnig snuva och nästäppa.

Du nyser mycket.

Du har klåda i näsan.

Du får röda, kliande ögon som rinner.

Du kan känna dig trött.

Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar bli värre vid ansträngning.

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. På sensommaren kan det vara vanligt att uppleva besvär vid känslighet mot gråbopollen.

Källa: 1177

Enligt data som Naturhistoriska riksmuseets tagit del av, så har det mätts upp låga halter av al och hasselpollen ända upp till Gävle.

Här är det mest pollen

Men säsongen för de tidigaste pollenproducenterna, hassel och al, märks främst i landets södra delar och låga halter har uppmätts i bland annat Bräkne-Hoby, Göteborg, Hässleholm, Kristianstad och Malmö.

Enligt riksmuseet är det också förhöjd risk för höga halter för al i södra Sverige, vilket är den nästa högsta nivån på en tregradig skala. Det är dock en liten risk för höga halter av hassel.

— Björkpollen börjar inte förrän i april. Men är man allergisk mot björk kan man också reagera mot al, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Då brukar pollensäsongen starta

Vanligtvis börjar pollensäsongen i mars. Anledningen till att pollen nu kommer redan i februari är den milda vintern, rapporterar P4 Blekinge.

— De första trädslagen drar i gång pollenproduktionen så fort det blivit mildare väder några dagar. Hanhängena som släpper pollen är färdiga redan på hösten, men det är nu när det blir varmt några dagar i januari och februari som de kan börja släppa pollen.

I takt med att temperaturen stiger kan halterna komma att stiga.

— Det är risk för höga halter i Skåne och Blekinge. Men allteftersom våren kommer så sprider sig pollen från al och hassel vidare. Men det är beroende på hur vädret blir, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!