Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Strömmer om våldsvågen: "Riskerna för oskyldiga måste tas på största allvar"

På kort tid har tre våldsdåd inträffat där anhöriga till gängkriminella tros ha blivit måltavlor. Om det är så att kriminella mer systematiskt skulle rikta in sig mot anhöriga är det naturligtvis oerhört allvarligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Nattens skjutning i Salem söder om Stockholm kan vara det tredje dådet på kort tid som drabbat en anhörig till en person med gängkopplingar, enligt medieuppgifter.

Två män i 40-55-årsåldern sköts med flera skott i ett bostadsområde och fick allvarliga skador. Enligt Aftonbladets källor ska den ena vara pappa till en tonårspojke med kopplingar till gängkriminalitet, och sonen ska ha varit den egentliga måltavlan.

Tidigare i mars sköts en pappa i 50-årsåldern ihjäl i sin bostad i Tullinge söder om Stockholm. Enligt uppgifter har hans son kopplingar till Vårbynätverket och mordet misstänks enligt flera medier vara del av en gängkonflikt.

Bara ett drygt dygn senare dog två kvinnor i en lägenhetsbrand i Alby, även i det fallet finns uppgifter om att det misstänks ha varit riktat mot en person med gängkopplingar.

"Tas på största allvar"

Polisen har uttryckt att våldsvågen tagit en ny vändning och anhöriga till kriminella i Stockholmsområdet har uttryckt oro för sin egen säkerhet.

Justitieminister Gunnar Strömmer betonar att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser om dåden.

— Polis och åklagare måste få arbeta på med sina utredningar innan vi kan dra säkra slutsatser om vad det är som hänt och om det går att se trender eller inte, säger han till TT.

Men trenden att gängkriminella blir alltmer likgiltiga inför riskerna för oskyldiga måste tas på största allvar, säger han.

— Det understryker förstås behovet av att mobilisera för att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten.

Gömmer sig utomlands

En del av de som anstiftar våldsdåden i Sverige misstänks befinna sig utomlands, bland annat i Turkiet.

Det är enligt justitieministern ett stort problem, men bör inte stoppa svenska myndigheter från att försöka komma åt dem.

— Sverige måste kunna falla tillbaka mot starka rättsliga samarbeten med andra länder, och genom våra myndigheter få hjälp av myndigheter i andra länder för att kunna hitta brottslingarna och få dem lagförda – antingen genom att de blir utlämnade till Sverige eller att de blir lagförda i de länder där de befinner sig.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!