Sveriges regering får skarp kritik för sin klimatpolitik i samband med släppet av IPCC:s nya klimatrapport. Arkivbild.
Sveriges regering får skarp kritik för sin klimatpolitik i samband med släppet av IPCC:s nya klimatrapport. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg /TT

Skarp kritik mot regeringen: "Ökar utsläppen"

Sveriges regering får skarp kritik för sin klimatpolitik av flera organisationer i samband med IPCC:s nya klimatrapport.En politik som ökar utsläppen, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.


Jorden blir varmare, extremvädren fler och möjligheten att klara 1,5-gradersmålet minskar snabbt. I den nya, tunga klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC uppmanas världens ledare att agera.

I spåren av rapporten riktas även skarp kritik mot den svenska regeringens klimatarbete.

Sveriges klimatmål anser vi inte är i linje med 1,5-gradersmålet. Vi skulle behöva skärpa våra klimatmål. Men det vi ser från regeringen är i stället hittills en politik som ökar utsläppen och riskerar att göra det omöjligt att nå målen, säger David Mjureke, senior rådgivare inom klimat och energi på Världsnaturfonden WWF.

David Mjureke, senior rådgivare inom klimat och energi på Världsnaturfonden WWF. Pressbild.

"Sista chansen"

Regeringen ska lägga fram en klimatpolitisk handlingsplan för riksdagen under hösten 2023.

— Den ser vi som sista chansen för regeringen att visa att den tar klimatomställningen på allvar och vidtar åtgärder för att utsläppen ska minska här och nu. För vetenskapen är glasklar om att det är vad som krävs, säger David Mjureke.

Hjälporganisationen Oxfam menar att Sverige sviker sina klimatlöften och att målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045 inte kommer att kunna nås med nuvarande politik.

"Sverige behöver ta sitt ansvar, både mål och poliycer måste vässas. Vår konsumtion är ohållbar och ojämlik", säger Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

"Förödande konsekvenser "

Naturskyddsföreningen trycker på att det behövs en konkret handlingsplan för att kraftigt minska utsläppen redan under den här mandatperioden.

"Också i Sverige har regeringen avvecklat avgörande delar av den förra regeringens utsläppsminskande åtgärder. Detta är allvarligt och innebär att världen är på väg mot mycket farliga klimatförändringar, som redan idag har förödande konsekvenser för människor och natur världen över, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.