Bild från ett av Tullverkets beslag i Göteborgs hamn 2021 på 150 kilo kokain. Arkivbild.
Bild från ett av Tullverkets beslag i Göteborgs hamn 2021 på 150 kilo kokain. Arkivbild. - Foto: Polisen

EU: Sverige huvudmål för kokainsmuggling

Sverige hör till huvuddestinationerna i Europa för kokainsmugglare i Sydamerika. Det säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, som nyligen besökt Ecuador och Colombia.


Syftet med resan var att stärka polissamarbetet mot kokainsmugglingen över Atlanten, som de senaste åren lett till rekordbeslag i europeiska hamnar.

Den just nu viktigaste hamnen för sydamerikansk kokainexport är enligt Europol Guayaquil i Ecuador. Därifrån smugglas drogerna med containerfartyg till framförallt Belgien, Nederländerna, Tyskland – och Sverige.

— När de beslagtar kokain i Guayaquil och ser vart det ska så är Antwerpen i Belgien nummer ett. Sverige, och då gissningsvis hamnen i Göteborg, är nummer fyra, säger Ylva Johansson vid en pressträff om EU:s kamp mot organiserad brottslighet på måndagen.

Korruption allvarligt hot

Korruption är annars, enligt Ylva Johansson, det kanske allvarligaste hotet från den organiserade brottsligheten. Enligt Europol är 60 procent av EU:s kriminella nätverk involverade i korruption.

— Graden av involvering i korruption är mycket högre än vi kände till. De köper folk på många olika nivåer, till stor del inom tull- och polismyndigheter, vilket är ett stort hot.

För att stärka arbetet mot den organiserade brottsligheten, som enligt Johansson blir mer och mer professionell, sofistikerad och internationell, krävs enligt kommissionären mer samarbete över gränserna.

EU-kommissionär Ylva Johansson (höger) och Jürgen Ebner, biträdande chef vid Europol, håller pressträff om EU:s kamp mot organiserad brottslighet på måndagen.

Förslaget Prüm II

Hon har bland annat lagt fram förslaget "Prüm II" som skulle ge polisen möjlighet att göra sökningar på exempelvis fingeravtryck i alla EU-länders register samtidigt, snarare än att behöva vända sig till ett land åt gången.

Johansson pekar också på vikten av nya EU-regler mot sexuella övergrepp mot barn innan sommaren 2024. Då upphör dagens lagstiftning som gör det möjligt för internetföretag att anmäla och ta bort innehåll med sexuella övergrepp mot barn på nätet.

— Om det förbjuds i EU efter nästa sommar så kommer vi bli en fristad för pedofiler och förövare, säger hon.

TT
/
/
/
EU
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.