Rikspolischef Anders Thornberg har avböjt en intervju om de påstådda politiska påtryckningarna. Arkivbild.
Rikspolischef Anders Thornberg har avböjt en intervju om de påstådda politiska påtryckningarna. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl / TT

MP vill kalla rikspolischefen till riksdagen

Polisen ser inget behov av ett extra möte i insynsrådet där rikspolischefen kan svara på frågor om uppgifterna om politisk påtryckning.Nu kräver Miljöpartiet att han kommer till justitieutskottet.


Politiska påtryckningar låg bakom Polismyndighetens beslut att neka den högerextreme politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd när han ville genomföra koranbränningar, har Dagens Nyheter rapporterat.

Påtryckningarna ska enligt uppgifter till tidningen kommit från muslimska grupper och politiker från såväl den förra som den nuvarande regeringen.

En rad olika förvaltningsrätter har i sammanlagt tio domar gett polisen bakläxa för att ha nekat tillstånden.

"Inte sådan karaktär"

Mot bakgrund av detta begärde Miljöpartiets talesperson Rasmus Ling att polisen skulle kalla till ett extrainsatt möte i polisens insynsråd. Där sitter rikspolischef Anders Thornberg och politiker från riksdagspartierna.

Men polisen ser ingen anledning att hålla ett sådant möte.

"Polismyndighetens beslut om tillstånd har fattats självständigt. Vi ser inte att frågan är av sådan karaktär att ett särskilt insynsråd ska kallas in", står det i ett mejl från rikspolischefens kansli som TT tagit del av.

Nu begär Rasmus Ling att Anders Thornberg kommer till riksdagens justitieutskott för att ge svar.

— Jag vill ha svar på hur dialogen sett ut, om det har funnits någon politisk press. Det förs ju myndighetsdialoger mellan myndigheter och regeringen, det är helt normalt. Men har det förts diskussioner som rör Natoprocessen kopplat till det här? Det är en fråga.

Utfrågning nästa vecka

Rikspolischefen ska infinna sig i riksdagen på onsdag nästa vecka för en utfrågning om polisens lokala närvaro. Men det räcker inte, enligt Ling.

— Nej, det är ett helt annat sammanhang, det är ett seminarium som ska hållas och har ett helt annat värde. Om jag hänvisas till att mingla i en fikapaus, det är rent absurt. Det är inte ett granskande sammanhang.

En annan aspekt är att Polismyndigheten inte kan ducka frågor från medier på ett sätt som Ling upplever att man har gjort.

Såväl dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) som nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) har tillbakavisat att politiker lagt sig i polisens beslut att neka Paludan demonstrationstillstånd.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.