På studentflaken är det fest under visst ansvar. Arkivbild.
På studentflaken är det fest under visst ansvar. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ytterligare skärpta regler för årets studentflak

Studentfirandet närmar sig med stormsteg. För många en av de lyckligare i stunderna i livet, men även en sådan dag kommer inte utan ansvar. Inför årets firande har Transportstyrelsen valt att strama åt de regler som gäller för studentflaken.


Fakta: Detta gäller för studentflaken

Det får inte vara för trångt, alla ska få plats.

Det måste finnas skyddsräcken, som ska vara minst 110 centimeter höga och hålla för tryck. Säten eller bänkar ska sitta fast.

Flaket får inte ha utskjutande delar eller skarpa kanter.

Passagerarna ska kunna kontakta föraren. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får bara köras på vägar där begränsningen är högst 70 km i timmen.

Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. För traktor med släp krävs B-körkort.

Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker.

Polisen ska meddelas om färdvägen och tidpunkt.

Källa: Transportstyrelsen, Polisen

Ett tydliggörande är att åkningen måste ske direkt efter själva skolavslutningen.

— Det har tidigare tolkats väldigt brett, att man har kört andra dagar, sent på kvällen eller mellan olika fester, och det har aldrig varit syftet med undantaget, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Vanligtvis är flakåkning inte tillåtet i trafiken. I fallet med de traditionella studentkreationerna råder det däremot ett form av undantag – förutsatt att regelboken följs.

Trots att reglerna successivt skärps går det sällan ett år utan olyckor. I fjol, efter två pandemiår utan flakåkning, skadades fyra studenter när de ramlade av ett flak i Djursholm i Stockholm.

Slagit i broar

Riskerna finns på flera håll. Det händer även att lastbilar väljer en rutt som går under en allt för låg bro, och där inte alla studenter ombord hunnit med att ducka.

— Det finns folk som har slagit i broar. Den som planerar färdvägarna måste ta hänsyn till strömförande ledningar, viadukter, eller andra hinder så att man kommer fram tryggt, säger Niclas Nilsson.

Det största ansvaret att följa alla bestämmelser vilar på personen bakom ratten.

— Föraren har ansvaret att hålla koll på vad hans eller hennes fordon klarar av och vad som gäller när man ska transportera den ömtåliga lasten, säger Niclas Nilsson.

Risker under överförfriskning

Under kommande dagar ska polisen kontrollera fordonen som ska frakta studenterna. De flesta arrangörer brukar ha alla regler klara för sig, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen i Stockholm. Riskerna brukar snarare uppstå när ett festande går över styr.

— När man befinner sig upp på flaken ska man inte slänga ut saker. Det kan sluta med någon form av ofredande eller skadegörelse.

— Och man får bara gå på och av fordonet när de står stilla. Det är relativt ovanligt, men det har ju också skett allvarliga olyckor. Folk har trillat av flaken eller blivit mer eller mindre överkörda och skadat sig allvarligt.

I de flesta incidenter är alkohol inblandat. Ola Åkesson påminner om att man inte får dricka alkohol starkare än folköl ute på stan om man är under 20 år.

— Vi vill såklart bidra till att de här dagarna blir så lyckade som möjligt för alla. Vi förstår att det är en festdag, men festandet får inte gå överstyr så att man utsätter andra för saker som man inte själv skulle vilja utsättas för, säger Ola Åkesson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.