USA:s utrikesminister Antony Blinken i Helsingfors.
USA:s utrikesminister Antony Blinken i Helsingfors. - Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Blinken: Sverige blir snart 32:a medlemmen

USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte Helsingfors stadshus på fredagen. Han talade varmt om Finland som Natos 31:a land, och Sverige som Natos 32:a.


Under talet lade Blinken tonvikt på Rysslands misslyckade krigföring.

— Putins krig är ett strategiskt misslyckande, sade han.

Ryssland har blivit isolerat, fattigt och även om Putin tror att han kan vinna kriget i det långa loppet så har han fel – än en gång, sade utrikesministern.

Blinken talade länge om de allierade ländernas styrka, Nato och USA som effektivt slutit upp för Ukraina med stöd från mer än 50 länder. Och hur Putins krig har stärkt de allierades samarbete.

Ukrainas framtid ser han som ljus. Han talade om ett levande, blomstrande, fritt och öppet samhälle som är fullt integrerat med Europa.

Utrikesministern har de senaste dagarna varit på snabbvisit i norra Europa. I Luleå gällde det handelsmötet mellan EU och USA. I Oslo handlade det om USA:s stärkta relationer till länderna i norr. Under fredagen i Helsingfors handlade det om det stärkta allierade samarbetet som vuxit fram under kriget i Ukraina. Vid varje tal har Antony Blinken uttryckt att snart är Sverige en Natomedlem.

TT
/
/
EU
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.