Centerpartiets ledare Muharrem Demirok under en pressträff på Järvaveckan.
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok under en pressträff på Järvaveckan. - Foto: Christine Olsson/TT

C: Krav på närvaro när barn står inför domstol

Centerpartiet vill göra det obligatoriskt för föräldrar att medverka när deras barn ställs inför domstol. Om inte ska de kunna få böter eller hämtas till rättegången.


Centerledaren Muharrem Demirok har med sig tre förslag för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet när han talar under Järvaveckan.

Ett av förslagen är att göra det obligatoriskt för vårdnadshavare att medverka vid huvudförhandlingar när deras barn står inför domstol.

De ska kallas till förhandlingen under samma villkor som barnen. Om de inte dyker upp ska de riskera att få betala böter eller hämtas till förhandlingen.

Få närvarar

I dag är det, enligt Demirok, få föräldrar som närvarar.

— Idag får vårdnadshavare bara information om tid och plats för sina barns rättegång, men det är bara en liten del av föräldrarna som dyker upp, säger han under sitt tal i Järvaveckan.

— Det här, det är en väg för att snabbare bryta negativa mönster. Den förälder som tvingas närvara vid en rättegång är sannolikt mer angelägen om att samarbeta med det offentliga, med skolan, med socialtjänsten och polisen för att få sitt barn på rätt köl igen, för att öppna en dörr till ett annat liv för den unga, säger Demirok.

Särskilt nationellt program för unga

Ett annat förslag är att inrätta ett särskilt nationellt avhopparprogram för unga. C anser att avhopparprogram för vuxna inte är lämpliga för barn och unga, utan att verksamheten ska anpassas till ungas specifika behov.

Ett nationellt program med beprövade metoder och bättre resurser kan också vara ett stöd för exempelvis kommuner, som inte alltid har tillräcklig kunskap om unga gängkriminella.

Ett tredje förslag är att lägga totalt 500 miljoner på förebyggande insatser, bland annat genom att stärka socialtjänsten.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.