Lördag 8 Maj
Stockholm

Davis Cup-demonstranter inför rätta

"Det är vi som bestämmer." Bakom den parollen ställde svarta blocket upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Det är vi som bestämmer." Bakom den texten ställde det som polisen kallar svarta blocket upp i demonstrationen mot Davis Cup-matchen mot Israel i mars.

I dag står två av deltagarna åtalade i Malmö tingsrätt.

Åhörarplatserna i säkerhetssalen blev fullsatta när rättegången startade, till stor del av vänner och sympatisörer till de åtalade, en 22-årig man från Stockholm och en 24-årig man från Jönköping.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson har åtalat dem för våldsamt upplopp, 24-åringen även för försök till misshandel av en ordningsvakt vid demonstrationen. Båda nekar till brott.

De demonstranter som polis och åklagare kallar "svarta blocket" var redan från demonstrationens start på Stortorget i Malmö likartat klädda i mörka jackor och byxor, huvtröjor, röda palestinasjalar och solglasögon. När demonstrationen närmade sig stadionområdet, där tennismatchen pågick, avvek de mörkklädda och började kasta fyrverkerier och bengaliska eldar mot de uppradade polisbilarna och polisrytteriet. Efter en stund hittade de gatstenar som östes över polisfordonen.

Allt är filmat, bland annat från helikopter, inifrån polisfordonen och från kameror på polisryttarnas hjälmar. Totalt har polisen sex timmars filmmaterial.

Åklagaren kräver de båda åtalade på 133 000 kronor i skadestånd för skador på ett polisfordon. Han har tidigare sagt att han anser att de bör dömas till fängelse.

Advokat Jan-Anders Hybelius, som försvarar 24-åringen, underströk att denne bara ska betala skadestånd för skador som han personligen vållat, inte för sådant som andra gjort. Själv hävdar hans klient att polisen under oroligheterna förväxlat honom med någon annan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela