Tülün Tas son Emirhan sköts ihjäl i Stockholm förra året.
Tülün Tas son Emirhan sköts ihjäl i Stockholm förra året. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

Sonen mördades: Låtsas att han är utomlands

Tülün Tas son sköts ihjäl i en bil på en parkering utanför familjens radhus. För att öka medvetenheten om hur anhöriga drabbas av kriminalitet deltar hon i en ny kampanj från polisen. Det är ingen lek, inget spel, säger hon till TT.


Fakta: Polisens kampanj

I tre filmer, som under juli visas på Instagram, Tiktok och Snapchat, berättar anhöriga till mordoffer om hur de har påverkats. Den sista filmen fokuserar på en person som har lämnat ett kriminellt liv bakom sig.

Kampanjen pågår från den 3 juli till och med den 23 juli och riktar sig till barn och unga i åldrarna 13 till 17 år.

Källa: Polisen

Tülün Tas son Emirhan var bara 18 år när han sköts till döds i Norsborg i södra Stockholm förra året. Efter den dagen kan livet aldrig bli detsamma.

— Det är ett öppet sår och det kommer att vara öppet hela mitt liv, säger Tülün Tas.

För Tülün Tas är det viktigt att prata om sin son. Hon beskriver honom som en empatisk och hjälpsam person, både mot vänner, familj och omgivning.

Tülün Tas vill inte att Emirhan ska glömmas bort eller bli en siffra i statistiken över personer som har fallit offer för skjutvapenvåldet som skördar allt fler liv i Sverige.

Mamman vill inte prata så mycket om vad som hände den där dagen i januari 2022 eftersom det tar så mycket energi. Men sonen var inte dömd för något brott och mordet är fortfarande olöst.

— Han var bara 18 år. Vi får inte glömma att han bara var 18, han var inte vuxen, säger Tülün Tas.

Tülün Tas visar upp porträtt av sonen Emirhan, som är 18 år på den vänstra bilden.

Vill ge motbild

För att öka medvetenheten kring hur anhöriga kan drabbas av kriminalitet deltar Tülün Tas i Stockholmspolisens nya informationskampanj på Instagram, Tiktok och Snapchat.

Målet med kampanjen är att förhindra att barn och ungdomar lockas in i kriminalitet och polisen vill visa upp en annan bild än den livsstil som kriminella själva kommunicerar.

Det är en livsstil som enligt polisen glorifierar våld, vapen och gängliv.

— Vi vill ge en motbild till den som finns i sociala medier. En bild som polisen, avhoppare och anhöriga vittnar om, säger Anders Bryngelsson, pressekreterare på polisen Region Stockholm.

"Ingen lek"

För Tülün Tas var det självklart att ställa upp. Hon vill att barn och unga ska se vad kriminalitet kan leda till och visa att det finns andra vägar.

Men för att kriminalitet och skjutvapenvåld ska stoppas helt måste instanser som polis, skola och omgivning samarbeta tillsammans, menar hon.

— Det är ingen lek, det är inget spel. Emirhan är klar. Han har inget mer i det här livet, men det som finns här är hans familj, nära och kära. Det är vi som är kvar, det är vi som är ledsna och det är vi som sörjer, säger hon.

— Så innan man tar det där vapnet, innan man tar den där pengen som man tror är värd så mycket: gör det inte. Det är inte värt det. Det finns inget slut, antingen dödar du eller så dör du.

Eftersom mordet på Emirhan inte är löst känner inte Tülün Tas tilltro till rättsväsendet.

Tülün Tas beskriver sonens död som ett "öppet sår" som kommer att förbli öppet resten av livet.

Lever i bubbla

Livet i dag beskriver hon som att leva i en bubbla. Hon kan skratta ibland, men hon känner aldrig någon glädje.

I stället låtsas Tülün Tas att hennes son är utomlands. Han har bara glömt att höra av sig på ett tag.

— Jag lever ständigt i tron att han kommer inte i dag, men kanske i morgon.

Tülün Tas vill inte att sonen Emirhan ska glömmas bort och bara bli en siffra i statistiken över personer som har fallit offer för skjutvapenvåldet i Sverige.
TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!