Imamen Mahmoud Khalfi efterlyser dialog och konkreta handlingar för att lugna situationen.
Imamen Mahmoud Khalfi efterlyser dialog och konkreta handlingar för att lugna situationen. - Foto: Oscar Olsson/TT

Imam om korankrisen: "Det råder bara tystnad"

Sverige är på väg att gå i krig med den muslimska världen, framhåller inflytelserika shialedare i skarpa utspel. Muslimska organisationer efterfrågar nu dialog med regeringen. Det finns nästan ingen kontakt, säger Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.


Fakta: Uppmärksammade koranbränningar i Sverige

Malmö augusti 2020

En manifestation på Stortorget i Malmö leder till att sex personer grips misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på en koran. En koran sätts också i brand i utkanten av Rosengård.

Våldsamheter utbryter samma kväll. Cirka 300 personer samlas på Amiralsgatan i Rosengård och det skjuts fyrverkerier, smällare och bengaler. Polisen utsätts för stenkastning och några skadas.

Påsken 2022

Påskupploppen i flera städer i Sverige startar efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, ville bränna Koranen i flera svenska städer.

Under påskhelgen besökte han – eller aviserade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Över hundra poliser skadades i samband med upploppen.

Tre personer skadades i samband med att polisen avlossade varningsskott.

Turkiets ambassad januari 2023

I slutet av januari bränner Rasmus Paludan en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.

Protester bryter ut i Turkiet och flera andra länder. Sveriges ambassad i landet stängs tillfälligt under protesterna.

Under våren nekas tillstånd till flera ytterligare koranbränningar. Enligt den rättsliga prövningen som gjorts hade polisen dock inte rätt att neka till tillstånden.

Moské Södermalm juni 2023

En privatperson tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där hundratals demonstranter samlades utanför den svenska ambassaden och även tog sig in i byggnaden.

Sveriges ambassadör i Saudiarabien blir uppkallad till landets utrikesdepartement och påve Franciskus fördömer koranbränningen.

Iraks ambassad i Stockholm, juli 2023

Två personer eldar sidor ur en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm. Handlingen får Irak att bryta de diplomatiska kontakterna med Sverige.

Tonläget kring Sverige har skruvats upp ytterligare efter den senaste tidens skändningar och bränningar av koranen. Regeringen har intagit en krigsposition gentemot den muslimska världen, sade Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, i ett skarpt utspel i helgen och fick medhåll av sin allierade Hassan Nasrallah, ledare för shiarörelsen Hizbollah i Libanon.

Tidigare i somras kallades kristna, judiska och muslimska företrädare till ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) för ett öppet samtal om utvecklingen.

Men enligt imamen Mahmoud Khalfi har samtalen efter den senaste tidens aktioner uteblivit – trots att kritiken och krisen har fördjupats ytterligare. Han efterfrågar dialog med regeringen för att dämpa bilden av Sverige som ett islamfientligt land.

— Det råder bara tystnad, det är helt tyst, säger Mahmoud Khalfi, som är direktör för Stockholms moské och ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

Mahmoud Khalfi i Stockholms Moské.

Ändrad bild

I flera års tid har Mahmoud Khalfi som verksam imam sett hur muslimers bild av landet Sverige har förändrats, till det bättre och till det sämre.

När Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund publicerades i Nerikes Allehanda 2007, bröt kraftiga reaktioner ut i den muslimska världen. Bilden av Sverige kom sedan att förbättras efter samtal och dialog.

Bland annat besökte dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt då Stockholms moské, som ligger vid Medborgarplatsen på Södermalm.

— Vi utnyttjade våra kontakter med muslimska organisationer i olika länder för att lugna ner situationen, för att be dem att inte gå vidare och låta oss lösa krisen lokalt, säger Khalfi.

— Det är ett fint och konkret exempel på hur man genom dialog kan lösa, men man måste visa ett tecken.

Konkreta åtgärder

Mahmoud Khalfi beskriver hur han i flera år har försökt att lugna situationen med koranbränningar genom att uppmana sina medlemmar att agera civiliserat.

Tillsammans har de demonstrerat och skrivit brev till polisen och politiker. Från början upplevde han att det fanns en respons, men att kontakten med muslimska organisationer har stannat av på senare tid.

Imamen menar att muslimer, både internationellt och i Sverige, framförallt inte förstår långsamheten i det svenska agerandet.

— Man måste bemöta allt detta med något konkret. Slå en signal till världen att vi tar detta på allvar och ska lösa det, säger han.

Enligt Khalfi är det svårt att förklara agerandet för muslimer i Sverige, men ännu svårare att förklara det för muslimer utomlands.

— Många ringer till mig personligen och uttrycker att de är mycket besvikna över att det här händer i Sverige och undrar varför man, genom aktioner, förnedrar vår koran.

Det krävs dialog och samtal för att lösa situationen, menar imamen Mahmoud Khalfi.

Uppmanar till tålamod

Abdi Rahman, imam och ordförande i Eskilstunas moské, tror även han att en dialog med politiker hade kunnat dämpa den bild av Sverige som sprids i den muslimska världen.

— Vi måste tänka trygghet framför allt. Det ska vara trygghet i hela landet och att folk tar den här diskussionen med politiken, säger han.

Samtidigt uppmanar imamen moskéns egna medlemmar att ha tålamod.

— Vi är noga att hela tiden säga att juridiken är något som vi behöver diskutera kring, säger Abdi Rahman.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!