För att undvika listeria bör kallrökt och gravad lax ätas inom en vecka från förpackningsdatum. Arkivbild.
För att undvika listeria bör kallrökt och gravad lax ätas inom en vecka från förpackningsdatum. Arkivbild. - Foto: TT

Livsmedelsverkets utreder nytt listerialarm

Livsmedelsverket utreder ett pågående utbrott med listeria. Till dess att smittkällan har hittats uppmanar myndigheten personer i riskgrupp – gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar – att ha extra koll på vad man stoppar i sig.


Fakta: Råd till riskgrupper för att undvika listeria

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70 grader. Om man vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:

Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha 4 grader Celsius i kylskåpet.

Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.

Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.

Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.

Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

.

Undvik dessa livsmedel:

Opastöriserad mjölk, färskostar gjorda på opastöriserad mjölk, mögel- och kittostar, kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.

Källa: Livsmedelsverket

I nuläget misstänker Livsmedelsverket att vakuumförpackad kallrökt lax har orsakat utbrottet.

Andra produkter som kan innehålla bakterien är skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk.

"Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum", säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Personer som inte tillhör någon riskgrupp märker ofta inte av bakterien listeria monocytogenes alls. För andra kan den ge olika symtom, allt från magproblem och influensaliknande symtom till allvarliga tillstånd, som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!