Tisdag 18 Maj
Stockholm

17-åring förstörde skolan - krävs på två miljoner

Det kostar att vandalisera skolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 17-åring som dömdes i hovrätten som skyldigt till förstörelsen på Helenaskolan i Skövde krävs på två miljoner av försäkringsbolaget Länsförsäkringar.

– Vi kan inte belasta övriga försäkringstagare för det här beloppet, säger Jan-Olof Sandberg, affärsområdeschef för försäkringar på Länsförsäkringar Skaraborg till SR.

Händelsen inträffade under sommaren 2008. En förbipasserande såg stora mängder vatten rinna ut från skolan och larmade räddningstjänsten. Det visade sig att de flesta av skolan duschar och vattenkranar hade öppnats för fullt. Det var ett tag osäkert om man skulle hinna reparera skolan inför höstterminen. Men kommunen lyckades, trots industrisemestern, få tag i målare, snickare, rörläggare, elektriker och mattläggare för att kunna reparera skolan.

Fyra pojkar runt 16 årsåldern åtalades, men 17-åringen var den ende som slutligen dömdes i hovrätten och krävs nu förutom själva reparationskostnaderna även på alla andra kostnader. En annan pojke dömdes för medhjälp i tingsrätten, men friades i hovrätten.

– Utgångspunkten är att vi ska kräva tillbaka hela beloppet, säger Jan-Olof Sandberg. Det är oacceptabla skador som pojken ställt till.

Mats Karlsson som är fastighetsingenjör på Skövde kommun förstår inte varför någon skulle vilja orsaka så omfattande skador.

– Andra vattenskador kanske har varit lika omfattande men vi har aldrig varit med om någon som avsiktligt är orsakad av några på det här på det här sättet, säger Mats Karlsson till SR.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela