Skolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm innehåller både grundskola och gymnasium. Arkivbild.
Skolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm innehåller både grundskola och gymnasium. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Prinsessan Estelles skola ska renoveras – för miljonbelopp

Manillaskolan på Djurgården i Stockholm ska renoveras. Där går många elever till inflytelserika familjer. Kostnad: 137 miljoner kronor.


Det är en av Sveriges mest eftertraktade friskolor, med elever som prinsessan Estelle och prins Oscar.

Nu ska byggnaden renoveras. Regeringen har beslutat att ge Statens fastighetsverk (SFV) en budgetram på 137 miljoner kronor för en fasad- och takrenovering.

Redan i december 2021 godkände den dåvarande regeringen en renovering men för högst 100 miljoner kronor.

Nu har prislappen stigit. Anledningen är ökade material-, energi- och transportkostnader och det behövs mer omfattande fasadarbeten på byggnaden än vad SFV tidigare har bedömt, enligt ett regeringsbeslut som TT tagit del av.

Manillaskolans lokaler på Djurgården är ett byggnadsminne och ägs av staten genom SFV, men själva skolan – Campus Manilla – är en privat, icke-vinstdrivande stiftelse.

Där går många elever till inflytelserika, förmögna familjer och i fjol stod uppemot 11 000 barn i kö, enligt Expressen.

När stiftelsen tog över skolan 2013 – från det som var Sveriges första skola för döva eller hörselskadade barn – så renoverades byggnaden successivt för att rymma närmare 800 elever.

Beslutet om den nya renoveringen har undertecknats av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

TT
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.