Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild.
Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.


Sedan midsommar har polisen i Uppsala hanterat 15 händelser som kan kopplas till gängkriminalitet och annan organiserad brottslighet. Ett 30-tal personer sitter häktade – hälften av dem är under 18 år – vilket kan jämföras med föregående vecka då drygt 20 personer var häktade.

— I Uppsala län har vi den senaste veckan inte haft ett våldsdåd med dödlig utgång, men faran är långt ifrån över, säger Christer Birgersson, kommenderingschef för polisens särskilda händelse med anledning av våldsvågen.

Jobbar med ny lagstiftning

Flera stora beslag har gjorts av vapen, sprängladdningar och narkotika. Nu arbetar man med tydlig polisiär närvaro på utsatta platser, något man kommer att fortsätta med under en längre period.

— Läget har lättat lite i Uppsala län. Kommenderingen har lyckats i sina mål och vi har inte haft några skadade eller avlidna de senaste veckorna. Tyvärr har vi inte samma lägesbild i Gävleborgs län, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Han säger att polisen ser fram emot den nya lagstiftning som börjar gälla den 1:e oktober som ger åklagare och polis möjligheter att använda sig av hemlig avlyssning utan konkret brottsmisstanke.

— Det här kan bli ett viktigt verktyg när vi ska försöka stoppa framtida dåd som tar människoliv, säger Jale Poljarevius.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

USA håller Osprey på marken

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

2 timmar sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

3 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.