Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Expert: "Återstår att lösa ordningsföljden"

Som en gisslanutväxling där ingen av parterna har tilltro till varandra. Så beskriver Turkietkännaren Paul Levin upploppet av den svenska Natoprocessen. Det som återstår nu är att lösa ordningsföljden, säger han.


Det turkiska parlamentet återsamlas på söndag 1 oktober efter sommaruppehållet och enligt tidigare löften är det i anslutning till öppnandet som den svenska Natoansökan ska godkännas.

— Det börjar närma sig pudelns kärna. Sverige har genomfört sina åtaganden, Turkiet har fått igenom en hel del – inte allt, men ungefär det som de hade kunnat förvänta sig – och det som återstår nu är den här F-16 affären, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet.

Saknar tilltro

President Recep Tayyip Erdogan har tidigare hävdat att godkännandet av den svenska Natoansökan och USA:s löfte om försäljning av F-16 plan till Turkiet inte har med varandra att göra, men nu låter det delvis annorlunda.

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Erdogan enligt Reuters.

— Det är en rörig situation. USA har ingen tilltro till Ankara och kräver att Turkiet ratificerar först innan man går vidare med försäljningen. Turkiet har å sin sida ingen tilltro till USA, säger Paul Levin.

Rad invändningar

Den amerikanska kongressen har ännu inte gett formellt klartecken till försäljningen. Bob Menendez, ordförande för senatens utrikesutskott och en av de största motståndarna till en F-16-försäljning till Turkiet, är den som tillsammans med representanthusets utskottsordförande behöver ge sitt godkännande till affären.

— Han har tidigare haft en hel rad invändningar mot försäljningen, varav flera handlar om Turkiets inställning till mänskliga rättigheter. Men vad jag förstår har Biden-administrationen nu lyckats förhandla ned det hela till att främst handla om den svenska Nato-utvidgningen, säger Paul Levin.

Stor press

Det som ytterligare komplicerar processen är att senatorn Bob Menendez utreds för korruption och därför tillfälligt tvingats lämna sin post som ordförande i utrikesutskottet.

— Det som återstår är problematiken med ordningsföljden. Erdogan vill se till att han verkligen inte blir lurad, men pressen på honom är stor. Första arbetsdagen är på tisdag. Än så länge finns vad jag vet inget om den svenska Natoratificeringen på dagordningen, säger Paul Levin.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en formulering som inte återspeglar Levins uppfattning om tidsramen för den svenska Natoratificeringen.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.