Två kvinnor, 19 och 20 år gamla, dömdes till livstid i tingsrätten för mordet på Tove i Vetlanda. Nu prövas fallet på nytt i hovrätten. Skiss från rättegången.
Två kvinnor, 19 och 20 år gamla, dömdes till livstid i tingsrätten för mordet på Tove i Vetlanda. Nu prövas fallet på nytt i hovrätten. Skiss från rättegången. - Foto: Anna-Lena Lindqvist / TT

Mordet på Tove: Nu inleds rättegången i hovrätten – flera expertvittnen ska höras

Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.


Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kom på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Den ska fortsätta den 10 och 12 oktober.

Två gånger har den skjutits upp, men på onsdagen drog huvudförhandlingen i Tovefallet till sist i gång i Göta hovrätt.

Så sent som dagen före såg det ut som att den skulle kunna komma att bli inställd en tredje gång – när advokat Clea Sangborn, som försvarar en av de morddömda kvinnorna, anmälde domarna för jäv. Detta eftersom hon ansåg att de tre domarna hade för täta band till den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson, som i måndags tog över fallet.

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Clea Sangborn: Inte bestämt sig om jäv

Jävsanmälan prövades och avslogs av hovrätten för västra Sverige, men Sangborn har fortsatt möjlighet att anmäla missnöje för att få överklaga beslutet.

På onsdagsmorgonen hade hon ännu inte bestämt sig.

— Efter att vi fick beslutet var min klient på resa så jag har inte pratat med henne. Men jag vill inte stoppa rättegången, jag vill ha den nu, säger hon till TT före rättegångsstarten.

En anmälan om missnöje måste inkomma inom en vecka från att beslutet meddelades på tisdagen.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Maja Hellman och Johanna Jansson dömdes för mordet på Tove

Maja Hellman och Johanna Jansson, 19 och 20 år gamla, dömdes i Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska prövas i hovrätten är mycket nytt.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson är ny på sin stol, och 19-åringen har bytt försvarare. Dessutom ska flera nya expertvittnen höras, rättsmedicinska experter som ska ge sin bild av hur Tove egentligen dog.

Johanna Leshem Jansson i bråk i häktet – konflikt i pysselrummet

Nya åklagaren Thobias Vilhelmsson anländer till Göta hovrätt

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.