tt uttrycka stöd för Palestina är inte olagligt – däremot kan uppmaningar att stötta Hamas vara det, enligt en juridikprofessor. Arkivbild.
tt uttrycka stöd för Palestina är inte olagligt – däremot kan uppmaningar att stötta Hamas vara det, enligt en juridikprofessor. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Uppmaning att stötta Hamas kan vara brott

Efter Hamas attacker mot Israel rapporteras om hyllningar av den terrorstämplade gruppen och uppmaningar till våld vid manifestationer i Sverige. Att uppmana att stötta Hamas kan enligt en expert vara ett brott mot terroristlagen.


I ett videoklipp från Gustav Adolfs torg i Helsingborg i lördags hörs enligt Expressen hyllningar till Hamas militära ledare och uppmaningar till våld.

Bland annat skanderades denna ramsa på arabiska som TT översatt:

"Imorgon kommer Hamas – med martyrattacken. Allahu akbar och segern ligger i våra händer. Palestinas folk, vem vågar ge sig på oss?".

I en annan ramsa ska även Hamas högste militära ledare Mohammed Deif ha nämnts.

"Ladda upp vapnet och svär hämndens ed. Lägg svärden i ryggen på varandra – vi är Mohammed Deifs män", löd ramsan enligt Expressens översättning.

Åsikt inte straffbart

Polisen i Helsingborg har inte fått in någon anmälan och har ingen pågående förundersökning om brott mot terroristlagen.

— Enligt lagstiftningen är det inte straffbart att enbart uttrycka en åsikt. Men är det så att man upplever att brott har begåtts ska man givetvis anmäla det till oss, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Enligt juridikprofessor Mårten Schultz kan det vara brottsligt att uttala stöd till Hamas.

— Att uttrycka stöd för Palestina, eller sätta på sig en palestinasjal, inget av det är i närheten av att vara brottsligt. Det är lagligt. Utan det är vissa andra saker som skulle kunna vara otillåtet, säger Schultz.

Förbjudet uppmana

Han hänvisar till brottet offentlig uppmaning till terrorism. Den som "i meddelande till allmänheten uppmanar eller på annat sätt söker förleda till terroristbrott" kan dömas till max tre års fängelse.

Sedan i somras omfattas även uppmaningar till terrordeltagande, sedan den nya lagen kom på plats.

— Här måste man också göra en skillnad på stöd för Palestina och stöd för Hamas. Hamas en terrorklassad organisation enligt EU, så att uppmuntra till att ansluta sig till Hamas, eller att ge stöd till Hamas, det skulle kunna vara uppmuntran till terrorism som faller under terroristlagstiftningen, säger Schultz.

Han hänvisar samtidigt till att frågan inte prövats i Högsta domstolen och att det därför är svårt att säga var gränsen går.

Vill få information

Manifestationer har även ägt rum på andra håll i Sverige. En bilkaravan körde på söndagskvällen genom Malmö och även på måndagen hölls en demonstration. Dessa utreds enligt polisen som brott mot ordningslagen eftersom de saknade tillstånd.

Det är oklart om några budskap om att stötta Hamas förekom. Polisen i Malmö har inte fått in någon sådan anmälan.

— Vi kan inte utesluta att brott begåtts i samband med kortegerna men i så fall vill vi få in den informationen, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Schultz påpekar att även brottet hets mot folkgrupp kan aktualiseras, om det är så att kritik mot Israel övergår till att uttrycka missaktning mot en etnisk eller religiös grupp.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!